/en/article/22013/brezno-dlho-ocakavany-obchvat-mesta-ma-ssc-zacat-stavat-v-juni/ Brezno: Dlho očakávaný obchvat mesta má SSC začať stavať v júni

Brezno: Dlho očakávaný obchvat mesta má SSC začať stavať v júni

Dlho očakávaný južný obchvat Brezna, ktorý má ako preložka cesty I/66 dopravne odľahčiť historické centrum mesta, by sa mal začať stavať v tomto roku. Uviedol to brezniansky primátor Jaroslav Demian a potvrdila aj hovorkyňa Slovenskej správy ciest (SSC) Iveta Fedorová. Ako spresnila, začať sa má výstavba prvej etapy ochvatu, teda úsek medzi výjazdom na Banskú Bystricu (I/66) a Baldovským mostom, čiže výjazdom na Čierny Balog a Hriňovú (II/529). „Požiadali sme o vydanie stavebného povolenia, pevne veríme, že v januári ho dostaneme a začneme robiť súťaž na dodávateľa stavby. Predpokladaný začiatok je jún tohto roka, výstavba má trvať 24 mesiacov. Predpokladané náklady sú 18,5 milióna eur,“ povedala pre agentúru SITA Fedorová. Ako dodala, stavbu obchvatu bude SSC financovať z eurofondov, konkrétne 85 percent nákladov cez operačný program Doprava a zvyšok zo štátneho rozpočtu. Pozemky pod stavbu už SSC od mesta kúpila a tie, ktoré dočasne zaberie pri výstavbe, si prenajala.

Príprava druhej etapy – od výjazdu na Čierny Balog po výjazd na Telgárt (I/66) v mestskej časti Zadné Halny je vo fáze podanej žiadosti o vydanie územného rozhodnutia a spracúvania dokumentácie na žiadosť o stavebné povolenie. „Predpokladaný termín začatia druhej etapy je rok 2014, ale začiatok závisí od priebehu majetkovoprávneho vyrovnania pozemkov,“ uviedla Fedorová.

 
 
Autor: SITA, Dátum 08.01.2013