/en/article/22024/b-bystrica-z-autobusovej-stanice-ma-byt-terminal-shopping-center/ B. Bystrica: Z autobusovej stanice má byť Terminal Shopping Center

B. Bystrica: Z autobusovej stanice má byť Terminal Shopping Center

Na mieste vyše 20 rokov chátrajúcej banskobystrickej autobusovej stanice s rozostavaným terminálom by mohol obyvateľom a návštevníkom Banskej Bystrice od septembra budúceho roka slúžiť nový objekt Terminal Shopping Center, spájajúci funkciu autobusovej stanice a obchodného centra. Postaviť ho tam plánuje bratislavská firma Jahn Development & Consulting, respektíve jej rovnomenná materská firma z Rakúska. Ako sa uvádza v zámere, ktorý predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie, Terminal Shopping Center chce začať stavať v septembri tohto roka a jeho prevádzku rozbehnúť rok nato.

Objekt má byť rozdelený na dve časti: autobusovú stanicu s obchodnou pasážou a obchodné centrum s parkoviskom. Autobusová stanica má mať jedno podzemné a dve nadzemné podlažia. V podzemnom podlaží je plánovaných 18 odjazdových stanovíšť (nástupíšť) a osem príjazdových stanovíšť (výstupíšť), na prvom nadzemnom podlaží má byť zázemie stanice s čakárňou, úschovňou batožín a zázemím pre vodičov, ale aj obchodné priestory. Na druhom nadzemnom podlaží majú byť len obchodné priestory. Obchodné centrum je navrhované ako jednopodlažná stavba so strešným parkoviskom. Súčasné dopravné pripojenie stanice z Cesty k Smrečine sa má prebudovať na kruhovú križovatku. „Nové centrum bude architektonicky tvoriť jeden celok pozostávajúci z objektov terminálu autobusovej stanice a obchodného centra bezbariérovo prepojeného so železničnou stanicou. Vytvorí sa tak nové obchodno-zábavné centrum, ktoré prispeje k skvalitneniu spoločenského života v meste Banská Bystrica,“ uvádza Jahn Development & Consulting v predloženom zámere. Predpokladané náklady na výstavbu neuvádza s tým, že v čase vypracovania zámeru neboli vyčíslené.

 
 
Autor: SITA, Dátum 10.01.2013