/en/article/24064/byty-caka-boom-vystavba-stupne/ Byty čaká boom, výstavba stúpne

Byty čaká boom, výstavba stúpne

Na jar sa začalo na Slovensku stavať najviac bytov od rekordného roku 2008. Počet začatých bytov dosiahol v druhom štvrťroku podľa údajov Štatistického úradu SR 5 845. Je to o bezmála 40 percent viac, ako pred rokom. Už prvý štvrťrok priniesol nárast počtu vydaných stavebných povolení o pätinu, polročné čísla tak presiahli 10-tisíc.

Počet bytov, ktorých výstavba bola administratívne povolená, sa tak po piatich rokoch priblížil k údajom z obdobia stavebného boomu. V prvom polroku 2009 ich však bolo ešte takmer o tisícku viac a za prvý polrok 2008 bola povolená výstavba bezmála 13-tisíc bytov.

Tieto čísla sa postupne odrazili v počte dokončených bytov. Za uplynulé päťročné obdobie sa hýbal v prvom polroku vždy len nad šiestimi tisíckami. Výraznejší vzostup prišiel vlani a teraz, keď v prvom polroku 2015 stavbári zavŕšili výstavbu 6 662 bytov, ale medziročná dynamika sa mierne oslabila, na tri percentá.

Údaje za druhý polrok však bývali v každom roku o dve až tri tisícky vyššie. Možno tak predpokladať, že nárast počtu začatých bytov sa v dokončených odrazí práve až v druhom kvartáli, a to postupne, i v ďalších rokoch.

Viac na: http://reality.etrend.sk/…-stupne.html

 
 
Autor: Katarína Šebejová, eTrend, Dátum 14.09.2015