/en/article/24697/namestie-slobody-mze-byt-parkom-zatial-sa-hladaju-peniaze-na-opravu/ Námestie slobody môže byť parkom, zatiaľ sa hľadajú peniaze na opravu

Námestie slobody môže byť parkom, zatiaľ sa hľadajú peniaze na opravu

Menia sa a rekonštruujú sa rôzne ulice, námestia, parky, ale jedna časť Bratislavy je stále akoby od macochy. Jej poloha blízko centra je pritom ideálna, no už niekoľko rokov sa na nej nič nedeje. Fontána nestrieka, povrch a lavičky sa rozpadávajú, trávnik využívajú iba psičkári. Námestie slobody, bývalý Gottwalďák, stále čaká na svoj osud.

Námestie bolo donedávna v správe Starého Mesta, ktoré ešte pred pár rokmi uvažovalo, že by sem presunulo trhovisko zo Žilinskej ulice. Zostalo však iba pri myšlienke a Staré Mesto dnes už námestie nemá ani vo svojej správe. Priestor patrí magistrátu, ktorý pred pár mesiacmi na námestí osadil tabule s upozornením, aby si chodci dávali pozor, pretože dlažba je v zlom stave. Hlavné mesto pred pár mesiacmi informovalo aj o tom, že na jeseň chce upraviť aspoň alej pred Úradom vlády SR, kde plánuje vyrúbať približne štyridsať stromov. „Nemôžeme čakať, pretože stromy sú v zlom zdravotnom stave. Zároveň sa v tomto priestore vybudujú vodozádržné opatrenia,“ reagovala hovorkyňa magistrátu Ivana Skokanová na otázku, či mesto nechce počkať s výrubom až do definitívneho riešenia budúcej podoby námestia.

Mladší Bratislavčania si to možno už nepamätajú, ale výraznou dominantou námestia bola fontána, ktorú postavili ešte v roku 1980 a s menšími prestávkami fungovala až do roku 2007. Od toho dátumu je nefunkčná a pomaly sa rozpadáva. Mesto síce plánuje fontánu opraviť, ale zatiaľ nie je známa suma, ktorú by na to vydalo, ani odkiaľ by zobralo peniaze.

Viac na: http://www.bratislavskenoviny.sk/…-opravu.html?…

 
 
Autor: Dušan Blaško, bratislavskenoviny.sk, Dátum 31.05.2016