/en/article/10889/vystavba-rezidencniho-mrakodrapu-zota-44-zahajena/ Výstavba rezidenčního mrakodrapu Złota 44 zahájena
Výstavba rezidenčního mrakodrapu Złota 44 zahájena

Výstavba rezidenčního mrakodrapu Złota 44 zahájena

Společnost Orco Property Group, která působí na realitním a hotelovém trhu ve střední Evropě, oznámila, že získala konečné stavební povolení pro unikátní rezidenční budovu Zlota 44 – tato 192 metrů vysoká stavba bude stát přímo v centru Varšavy. O projektu, jehož autorem je renomovaný architekt polského původu Daniel Libeskind, se mluví už několik let, nyní tedy mohou být zahájeny stavební práce. „Bylo zapotřebí mnoha osvícených lidí a jedné odvážné vize projektu, který bude Varšavu reprezentovat na poli moderní architektury. Velká města potřebují velkorysé projekty a právě tím bude Złota 44. Jsme hrdí na to, že se nám tento odvážný sen podařilo uskutečnit,“ řekl Jean-Francois Ott, prezident a generální ředitel Orco Property Group.

Bytový dům vysoký bezmála dvěstě metrů vyroste přímo v srdci polské metropole – ta je dnes charakteristická intenzívní výstavbou, která se vyznačuje právě výškovými budovami. Dominantou varšavského centra ale stále zůstává kontroverzní „sorelový“ Palác kultury a vědy, který v padesátých letech „polskému lidu daroval“ J. V. Stalin. Nicméně nové komerční nemovitosti se rodí jako houby po dešti. Mj. je to dáno kapacitou polského realitního trhu, respektive polského hospodářství. Hrubý domácí produkt Polska je zhruba 2,5krát větší než v případě ČR, země je i proto charakteristická „většími“ demografickými rozměry – v Polsku je například 40 měst s více než 100 tisíci obyvatel, zatímco v České republice je jich jen pět. I proto se v Polsku staví – v porovnání s námi – více a ve větších „rozměrech“. Za všechny jmenujme nedávno dokončený gigantický projekt společností Rodamco a ING Real Estate Zlaté terasy. Jde o obchodně-administrativní komplex s 110 000 metrů čtverečních užitné plochy. Přes 60 procent z toho budou představovat obchody (o výměře od devíti do 4000 metrů), zbytek kanceláře a mimo jiné také přes 1600 parkovacích míst v podzemních garážích. Nejen v rámci Varšavy, ale i v celé střední Evropě jde o jeden z největších takových projektů.




I Zlaté terasy vznikly na pozemku víceméně vedle už zmíněného monumentu stalinistické architektury (u nás tento styl zastupuje hlavně velmi podobný dejvický hotel International, dnes Crowne Plaza). Jeho okolí je totiž ještě dnes do značné míry nezastavěné, takže pozornost developerů se pochopitelně upírá hlavně na tuto lokalitu. Volné pozemky uprostřed města jsou důsledkem takřka úplného zničení Varšavy v průběhu II. světové války a velkorysého rozvržení její centrální části v poválečném období. V centru se v posledních deseti letech hodně stavělo, takže tu vznikla hypermoderní nová čtvrť, kterou sami Poláci nazývají varšavským Manhattanem.

Lidé mezi mrakodrapy

Stejně jako jiné „business“ čtvrti se i centrum Varšavy po pracovní době vylidňuje. Rezidenční mrakodrap Zlota 44 by tento problém měl alespoň zčásti eliminovat – k dispozici tady bude 251 plně zařízených luxusních bytových jednotek na 54 podlažích. Přitom Złota 44 bude prvním projektem, navrženým v souladu s principy trvale udržitelného rozvoje, ve Varšavě. Při projektování se dbalo na co největší využití technologií šetrných k životnímu prostředí. Energeticky úsporná zařízení umožní snížit spotřebu o 10 – 20 % oproti srovnatelným stavbám. Součástí projektu bude také inteligentní ovládací systém přístupný z jednotlivých bytů.




Dům ale bezpochyby bude především architektonickým obohacením Varšavy. Díky svému pozoruhodnému tvaru, technologiím trvale udržitelného rozvoje a nejmodernějším architektonickým řešením se na území Polska jedná o zcela průkopnický a inovativní projekt. Při vytváření designu budovy vycházel Libeskind z představy stoupajícího orla. Emocionálně laděný koncept se mu podařilo vtisknout do výsledné podoby projektu tak, aby byl v souladu s polskou tradicí a zároveň splňoval nejpřísnější architektonické standardy. „Místo, kde se bude projekt nacházet, znám již od dětství. Jedná se o lokalitu přímo ve středu města, jehož potenciál nebyl doposud plně využit. Złota 44 bude symbolizovat možnosti a vyhlídky Varšavy a zdůrazní její mezinárodní význam. V návrhu samotném se odráží historie a atmosféra města. Projekt by měl sloužit jako model pro ostatní velká města, kde budou rezidenční budovy reprezentovat špičkovou architekturu současnosti,“ komentoval svůj projekt sám Daniel Libeskind.

Złota 44 nabídne ubytování a služby nejvyšší kvality. A podle vyjádření developerské společnosti je značná část bytů už prodána. K vybavení budovy bude patřit střešní terasa, 25metrový bazén, sauna a také recepční služby. Obyvatelé Varšavy se budou těšit nejen z nového panoramatu města, ale také budou moci využít zrenovované, veřejně přístupné plochy městské zeleně s relaxačními zónami v okolí budovy. Stavební práce by měly skončit na konci léta 2010.

Proslulý Libeskind není jedinou hvězdou světové architektury, která „staví” v polské metropoli. V současnosti se například připravuje projekt Zahy Hadid, která pro měasto navrhla jiný mrakodrap s kancelářemi a byty v podobě vzducholodi ve svislé poloze, o spolupráci radnice jedná například i s Jeanem Nouvellem.

Obrázky:
1, 2 – Libeskindův rezidenční mrakodrap, vysoký takřka dvěstě metrů, bude stát přímo ve středu Varšavy.
3, 4, 5 – Obchodně-administrativní komplex Zlaté terasy (110 000 metrů čtverečních plochy) je z architektonického hlediska pozoruhodný především svými střešními konstrukcemi.
6, 7, 8 – Polská metropole v posledních letech prožívá mimořádný stavební boom, který zasahuje nejen trh komerčních realit, ale i rezidenční výstavbu.
9 – Ve Varšavě se staví i významná sakrální stavba – svatyně Boží Prozřetelnosti.
10, 11, 12, 13 – Varšavské historické centrum, ve II. světové válce zcela zničené a poté částečně znovu postavené, těsně přiléhá k obchodnímu středu města. 

 
 
Autor: SF / Petr Bým, Dátum 26.05.2008