/en/article/11539/protipovodnova-ochrana-pristavnej-ulice-je-dokoncena/ Protipovodňová ochrana Prístavnej ulice je dokončená

Protipovodňová ochrana Prístavnej ulice je dokončená

Výstavba protipovodňovej ochrany Prístavnej ulice v Bratislave, ktorá je súčasťou prvého z deviatich úsekov budovania protipovodňovej ochrany v meste, sa skončila. Práve táto ulica, ktorá vedie od Mosta Apollo a prechádza popri Zimnom prístave až k Prístavnému mostu, predstavovala v minulosti počas záplav najväčšie nebezpečenstvo pre mesto. „Prístavná ulica sa nachádza akoby v údolí. Teraz pekne vidno, ako je jej terén znížený oproti okolitému terénu,“ povedal technický námestník riaditeľa Slovenského vodohospodárskeho podniku Peter Minárik. Vo väčšine ďalších úsekov pokračuje výstavba protipovodňovej ochrany zatiaľ podľa harmonogramu. Práce na hrádzi pri Viedenskej ceste v Petržalke sa blížia k polovici, hotové by mali byť takmer od Starého mosta za reštauráciu Au Café. Podľa Minárika by sa v tomto roku mala dokončiť značná časť protipovodňovej ochrany, ktorá by mala siahať k reštaurácii Auspitz. Na opačnej strane Dunaja pokračuje výstavba protipovodňovej ochrany od ohybu múrika na Gondovej ulici smerom k reštaurácii Danubius na Fajnorovom nábreží. Výstavbu komplikuje rekonštrukcia Starého mosta, keďže sa ešte presne nevie, ako budú vyzerať zjazdy z neho. Komplikácie zaznamenali aj v Devíne a Devínskej Novej Vsi. Týkajú sa majetkovo-právneho vysporiadania pozemkov, cez ktoré má viesť ochranná línia.

Trojročná stavba je rozdelená do deviatich častí: Prístavný most – Most Apollo, Starý most – Nový most, Zaústenie Vydrice a Čierneho potoka – ľavý breh, Devín – Slovanské nábrežie, Devín – úsek Moravy, Devínska Nová Ves, pravý breh Dunaja a ochranná hrádza v Petržalke, odpadový kanál Gabčíkovo a zabezpečenie plavidla na monitorovanie prietokov a kvality vody.

 
 
Autor: SITA - Slovenská tlačová agentúra, Dátum 09.09.2008