/en/article/11790/stretneme-sa-na-zivom-dizajnerskom-javisku/ Stretneme sa na živom dizajnérskom javisku
Stretneme sa na živom dizajnérskom javisku

Stretneme sa na živom dizajnérskom javisku

Interiérový dizajn a bytová architektúra. Dve úzko previazané sféry, bez ktorých sa náročné atribúty moderného bývania jednoducho nedajú naplniť. Na jednej strane materiál – na strane druhej ľudská kreativita. Niet divu, že záujem o výsledky tejto činnosti stojacej na rozhraní umenia a komercie ustavične stúpa. Dobrý dizajn však nežije iba z dobrého nápadu. Nemenej významná je aj dôslednosť od prvotnej skice až po stvárnenie posledného detailu. A treba len podčiarknuť, že tvorivej evolúcii vo svete dizajnu nikto a nič medze nekladie. Svedčia o tom aj najnovšie metamorfózy ešte stále prevládajúceho minimalistického štýlu, do ktorého začínajú vstupovať zjemňujúce prvky – napríklad prírodné motívy obrusujúce strohosť línií a tvarov.

Najbližšie diskusné stretnutie časopisu Stavebné fórum.sk nazvané Interiérový dizajn a bytová architektúra, ktoré sa uskutoční 14. októbra 2008 v bratislavskom Art Hotel Wiliam na Laurinskej 17, si kladie za cieľ zmapovať aktuálne trendy v búrlivo sa rozvíjajúcej oblasti kultúry bývania, vrátane renesancie prírodných vyjadrovacích prostriedkov v interiéri (farba, sklo, drevo, kameň). Potenciálny záujemca tu zároveň získa šancu nechať sa zasvätiť do výhod či nevýhod, ktoré môžu byť s kompletným zariadením interiéru „na kľúč“ spojené.

Medzi aktívnych účastníkov podujatia organizovaného v spolupráci s obchodným oddelením veľvyslanectva Rakúskej republiky v SR zavíta rakúsky top dizajnér Kai Stania (BENE), ktorý navrhoval produkty pre také prestížne spoločnosti ako Wittman, Jean-Louis Scherrer, Cerutti, Remus a Lanvin. O svoje skúsenosti sa prídu podeliť aj interiérový architekt Roman Hájek (Art of Space), dizajnérka a výtvarníčka Ivica Markovičová, ďalej architekt, dizajnér a fotograf Miro Minca (Art of Skin) alebo predstaviteľ Privatuniversitat der Kreativwirtschaft. Stretnutie je určené nielen zástupcom developerských, stavebno-investičných a správcovských spoločností, ale takisto znalcom či milovníkom kvalitnej architektúry a dizajnu.

Rakúsko sa už tradične považuje za veľmoc v oblasti výroby exkluzívnych stoličiek a stolov, ktoré spĺňajú aj tie najprísnejšie kritériá, pokiaľ ide o kvalitu a dizajn. Nie náhodou. Produkcia dizajnových stoličiek sa v tejto alpskej krajine považuje za kráľovskú disciplínu produktového interiérového dizajnu. Na túto slávnu tradíciu nadväzujú aj výrobky a služby spoločnosti BENE, stretnutie s ktorými prináša zakaždým nevšedný zážitok. Ich spektrum, vrátane inovatívneho konceptu kancelárií CompactOffice®, zastrešuje plánovanie, zariadenie a vybavenie všetkých činností v kancelárskom priestore kvalitným, pohodlným a praktickým nábytkom. Svet kancelárií súčasnosti i budúcnosti sa prezentuje a ožíva v tematických rovinách architektúry, dizajnu, ergonómie, osobností alebo moderných trendov v oblasti profesionálnych interiérov.

Popri polyfunkčných a administratívnych budovách či rodinných a obytných domoch naplnil architekt Roman Hájek (Art of Space) nemalú časť svojho tvorivého záberu navrhovaniu bratislavských interiérov. Medzi jeho najúspešnejšie práce v tejto doméne patrí napríklad reštaurácia a nočný klub Kráter na Vysokej 14, predajňa obuvi Mixer a Netcafé v Polus City Center, reprezentačné priestory Siemens na Kramároch a Astra Zeneca na Lazaretskej, či Galéria Kontinuita na Kollárovom námestí.

V tvorbe Ivice Markovičovej (1970) sa záujem už od študentských čias delí medzi sklo a keramiku. Diarchia obidvoch materiálov je jednou z podstatných zložiek jej profesionálneho profilu, rovnako ako neustále hľadanie nových technologických a materiálových možností. Experimenty v oblasti voľnej tvorby často využíva v úžitkových prácach týkajúcich sa najmä dizajnu stolovacích prvkov, ako sú misy, nápojové nádoby a súpravy z glazovanej keramiky. Vo svojich sklenených objektoch uplatňuje ako dôležitý formotvorný element farbu, ktorá jej spolu s mechanickými zásahmi umožňuje komponovať práce maliarskym spôsobom. Či už sú to sofistikované objekty zo skla a českého krištáľu sformované na jasných líniách a optických efektoch veľkých prázdnych plôch, alebo farbami žiariace keramické hrnčeky a misy jednoduchých tvarov, očividný zostáva jej racionálne smerovaný intelekt.

Aj keď dizajn býva často samoúčelný, v prípade povedzme stola je jedno, či ide o oslavu alebo o poradu – v popredí musí byť vždy komunikácia medzi ľuďmi. Návrhári sa pri svojej činnosti, ktorá sa dá prirovnať k básnickej analýze, sústreďujú predovšetkým na ňu. Na živom dizajnérskom javisku možno objavovať nekonečné množstvo artefaktov – od sklenených paravánov a stien, cez stoly, stoličky, kreslá a sedacie súpravy, až po najunikátnejší dizajnový nábytok vyznačujúci sa eleganciou, ale aj schopnosťou zakomponovať sa do rôznych typov interiérových a bytových architektúr.

Obrázky – Bene, Dieladielka.sk

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 13.10.2008