/en/article/12427/plynova-kriza-sa-aquacity-zatial-nedotkla/ Plynová kríza sa AquaCity zatiaľ nedotkla

Plynová kríza sa AquaCity zatiaľ nedotkla

Súčasná plynová kríza zatiaľ nijako neovplyvňuje prevádzku popradského AquaCity. „Geotermálnu vodu využívame nielen v našich bazénoch, ale tiež na vykurovanie cez tepelné čerpadlá,“ informoval riaditeľ AquaCity Poprad Richard Pichonský. Popradský akvapark nie je podľa riaditeľa závislý na plyne, ale skôr na elektrickej energii. Pichonský však pripustil, že ak by sa zvýšil regulačný stupeň, mohol by nastať problém. „Vieme mať teplú úžitkovú vodu v bazénoch a vo vykurovaní, ale nedokážeme mať teplú pitnú vodu,“ dodal Pichonský. Tá by pri zvýšenom regulačnom stupni odberu plynu chýbala v sprchách a čiastočnej aj v hotelovej a reštauračnej časti komplexu AquaCity.

Spoločnosť Aquapark Poprad, s.r.o., ktorá prevádzkuje Aquacity, chce v blízkej budúcnosti investovať aj do efektívnejšieho využitia geotermálnej energie. V súčasnosti využíva približne 60 % potenciálu geotermálneho vrtu v Poprade. Vedenie spoločnosti pripravuje v Poprade aj výstavbu nízkonákladových bytov, ktoré by využívali energiu z druhého geotermálneho vrtu, ktorý spoločnosť kúpila. „Máme záujem stavať nízkonákladové byty, bohužiaľ, finančná kríza nám momentálne neumožňuje púšťať sa do takýchto rozsiahlych investícií,“ dodal.

Spoločnosť Aquapark Poprad investovala od roku 2002 v Poprade približne 83 miliónov eur, z toho do technológií takmer 10 mil. €. Aquapark Poprad má pripravené ďalšie investičné projekty v objeme približne 230 mil. €. Areál AquaCity sa v súčasnosti zaberá plochu 4 ha. Ďalších približne 12 ha je pripravených na nové investície. Pribudnúť by mali relaxačné, rehabilitačné, ubytovacie a športové aktivity.

 
 
Autor: SITA, Dátum 16.01.2009