/en/article/12582/bratislava-planuje-zatraktivnit-areal-zlatych-pieskov/ Bratislava plánuje zatraktívniť areál Zlatých pieskov

Bratislava plánuje zatraktívniť areál Zlatých pieskov

Bratislavský magistrát plánuje rozvíjať a zatraktívniť areál Zlatých pieskov. „Na revitalizáciu zóny je vypracovaná urbanistická štúdia, ktorá po odsúhlasení v mestskom zastupiteľstve bude slúžiť ako podklad na spracovanie zmien a doplnkov územného plánu hlavného mesta a ako územnoplánovací podklad na zonálnej úrovni pre usmerňovanie využitia územia a spracovanie územných plánov zón,“ uviedol námestník primátora Tomáš Korček. Rekreačný areál sa využíva najmä v letnej sezóne. Letná prevádzka by mala zostať dominantou aj v budúcnosti, ale navrhuje sa dobudovanie areálu s doplnením zariadení celoročného využitia ako kryté haly, bežecké chodníky či cyklotrasy a nekryté ihriská.

„Polyfunkčný celomestský areál voľného času zameraný na vodné športy obsahuje aj možnosti vytvorenia umelej ľadovej plochy. Okrem toho sú vytvorené možnosti na prírodné ľadové plochy, ktoré by sa dali bezpečne využívať v zimnej sezóne, napríklad zátoka veslárskej dráhy,“ konštatoval námestník. V areáli by mali pribudnúť aj telocvične, kurty, plavárne, fitnes centrum, detské či tréningové futbalové ihriská s prírodnými trávnatými plochami. Okrem sprievodnej zelene štúdia v zmysle územného plánu navrhuje park, ozelenenie plôch statickej a dynamickej dopravy, napríklad aleje, stromy a nízku zeleň na parkoviskách.

Rekreačný areál má výmeru 184,83 ha, vrátane plochy jazera s ostrovom. Od juhu chcú vybudovať nový vstup do zóny. Zmeny by sa mali dotknúť aj dopravy, do južného sektora by sa vchádzalo cez nadjazd diaľnice z Ivanskej cesty s variantným napojením na ulicu Mokráň a Záhon, do juhovýchodného sektora z križovatky Cesta na Senec a Vajnory. Predĺžila by sa trolejbusová trať z Rádiovej ulice na Zlaté piesky a električková trať severným okrajom (Senecká) na Vajnory.

 
 
Autor: SITA, Dátum 29.01.2009