/en/article/12745/rovinka-nove-centrum-vidiecke-byvanie-s-mestom-na-dosah/ Rovinka – Nové centrum: vidiecke bývanie s mestom na dosah
Rovinka – Nové centrum: vidiecke bývanie s mestom na dosah

Rovinka – Nové centrum: vidiecke bývanie s mestom na dosah

Obec Rovinka s 1270 obyvateľmi, nachádzajúca sa iba 9 kilometrov od centra hlavného mesta Slovenska a 3 kilometre od jeho administratívnych hraníc, sa ako jedna z niekoľkých bratislavských prímestských častí môže pochváliť búrlivým rozvojom bývania vidieckeho charakteru s komfortom služieb veľkomesta. Svojou polohou ponúka maximálne využitie voľného času na oddych – blízkosť bratislavskej hrádze umožňuje takmer po celý rok korčuľovanie, bicyklovanie či len prechádzky v prírode a neďaleké štrkové jazerá poskytujú počas leta aktívny, ničím nerušený oddych pri vode vzdialenej len pár stoviek metrov za katastrom obce. Takisto pre pracovný život poskytuje Rovinka vhodné podmienky, vrátane relatívne rýchleho dochádzania za zamestnaním. V súčasnosti predstavuje istý problém hustota premávky, ale ten by sa mal na základe dohody s ďalšími obcami – Dunajská Lužná, Miloslavov, Hamuliakovo a Šamorín – do roku 2012 vyriešiť obchvatom.

Vďaka pozitívam tejto lokality vznikla zaujímavá štúdia na vytvorenie účelového, komfortného, a pokojného bývania s názvom Rovinka – Nové centrum. Riešené územie s rozlohou troch hektárov sa nachádza priamo v srdci obce, ktorá poskytuje svojím obyvateľom kompletnú infraštruktúru počnúc dostupnosťou hlavného mesta aj bez automobilu, cez zabezpečenú lekársku starostlivosť a školské zariadenia pre deti, a končiac romantickou večerou v príjemnom prostredí miestnych reštaurácii.

Dôraz na svetlo i ekológiu

Developer Maquires Development, s.r.o., priamy zhotoviteľ vypracovanej štúdie, prišiel s návrhom skĺbenia potrieb bývania do jedného celku. Hlavným mottom projektu – okrem zabezpečenia bývania najmä mladým rodinám – bolo ponúknuť rodinný dom za cenu bytu. Na základe tejto idey vznikol koncom roku 2007 projekt pätnástich rodinných dvojdomov ležiacich na jednej ulici a tvoriacich jednu projektovú líniu. Ich charakteristickou črtou sú moderný dizajn, v duchu ktorého je navrhnutá a naprojektovaná celá lokalita, a prvky vysokého architektonického štandardu z dielne Ing. Arch. Petra Hriňa. Dvojdomy s obytnou plochou od 105 do 135 m2 sú navrhnuté ako samostatne stojace, s dvomi bytovými jednotkami rešpektujúcimi potreby maximálneho súkromia. Jediná spoločná časť – stredová nosná priečka je zhotovená zo zvukovo nepriepustných tzv. akustických tehlových tvárnic. Vonkajšie vstupy sú oddelené deliacim plotom. Ku každému domu prináleží parkovacie miesto v rámci vlastného pozemku, ktorý môže mať od 199 m2 do 399 m2, alebo garáž, ktorá je súčasťou domu. Tu už závisí len od konkrétneho klienta, ktorú alternatívu uprednostní.

V každom jednotlivom dome sa nachádzajú tri spálne, obývačka, kuchynský kút, dve toalety, jedna kúpeľňa a miestnosť pre kotol. Treba vyzdvihnúť dôraz na význam svetla a s tým spojené presvetlenie jednotlivých častí domu naozaj zaujímavým architektonickým riešením. Použité stavebné materiály sú klasické – tehla, drevo, s akcentom na ekológiu. Neodmysliteľnou súčasťou každého rodinného domu by mala byť záhradka. Aj na tento dôležitý aspekt sa pamätalo, preto ku každému domu prináleží aj časť pozemku za ním, ktorý poskytuje priestor na aktívny či pasívny oddych v úplnom súkromí. Samozrejmosťou je napojenie domov na všetky inžinierske siete, ktorých výstavba prebieha súbežne s výstavbou zóny.

Devízou kvalitná lokalita

Výstavba s prvými výkopovými prácami odštartovala v máji minulého roka. Po úvodných problémoch so zladením jednotlivých profesií a načasovaním prác sa už realizácia projektu Rovinka – Nové centrum mohla naplno rozbehnúť. „Dnes máme hotových štrnásť hrubých stavieb rodinných dvojdomov z pätnástich. Ten pätnásty musel dočasne prepustiť miesto administratíve,“ hovorí vedúci výstavby Branislav Molec Vagač.

Momentálne prebieha v uvedenej lokalite intenzívna výstavba domov, inžinierskych sietí, ciest, chodníkov a verejného osvetlenia, ktorá má byť do konca septembra 2009 ukončená a následne skolaudovaná. Investori sa chcú vyhnúť nepríjemným skúsenostiam spojeným s „nekonečnou výstavbou“ v iných lokalitách, kde jednotliví stavitelia, väčšinou súkromné osoby, stavajú svoje príbytky aj niekoľko rokov, pričom iní, ktorí ich už majú postavené, musia znášať nepríjemné dôsledky súvisiace s bývaním blízko staveniska. Aj preto je táto výstavba pre mnohých zaujímavou. Na otázku predajnosti a problémov s financovaním nehnuteľností v dnešnom krízou zmietanom svete dal investor jasnú odpoveď: „Predaj domov prebieha podľa predpokladov. Zvolili sme si kvalitnú lokalitu – a to je obrovská devíza.“

Vizualizácie – Ing. Arch. Peter Hriň

 
 
Autor: SF / Martin Hrbáček, Dátum 11.02.2009