/en/article/12820/inteligentny-dom-luxus-ktory-treba-ocenit/ Inteligentný dom – luxus, ktorý treba oceniť
Inteligentný dom – luxus, ktorý treba oceniť

Inteligentný dom – luxus, ktorý treba oceniť

Slovensko má svoj prvý nízkoenergetický a zároveň inteligentný dom. Demonštračný objekt sa nachádza v Bratislave na Matúšovej ulici a už na prvý pohľad upúta svojím nadčasovým dizajnom. Dominujú mu veľké presklené plochy so žalúziami riadenými centrálnym počítačom. Ten priebežne vyhodnocuje silu vetra a vnútornú aj vonkajšiu teplotu a ony sa podľa toho automaticky prispôsobujú potrebám domu. Už od vstupu do iDOMU, ako ho jeho tvorcovia volajú, návštevníka pozorne sleduje všadeprítomné oko kamerového systému prepojeného s monitormi inštalovanými vo všetkých kľúčových miestnostiach. Budova sa totiž okrem toho, že vyhovuje štandardom energeticky nenáročných stavieb, môže pochváliť aj moderným technologickým vybavením a integrovaným riadiacim systémom Crestron.

Základom riadiaci systém

Na prízemí inteligentného domu sa nachádzajú dve najdôležitejšie miestnosti. V jednej z nich sídli jeho „mozog“ – integrovaný systém s centrálnou riadiacou jednotkou Crestron ovládajúcou všetky použité elektronické technológie. Systém zabezpečuje riadenie vykurovania (tepelné čerpadlo, solárne kolektory), chladenia, vzduchotechniky, bazénovej technológie, osvetlenia, zabezpečovacieho a kamerového systému, audiovizuálnej techniky, viaczónového ozvučenia, elektrických zámkov, žalúzií, roliet i vodných atrakcií. Hlavný dôraz kladie na minimalizáciu energetických nárokov pri zabezpečení maximálneho komfortu obyvateľov domu.

Integrovanie všetkých týchto technológií pod jeden centrálny riadiaci systém je na európskom trhu výnimočnosťou a vďaka využitiu prvkov priemyselnej automatizácie je jeho spoľahlivosť neporovnateľná so systémami na báze PC. Rovnako je komfort ovládania na výrazne vyššom stupni ako klasické EIB alebo Niko systémy. Pripojenie na vonkajší svet prostredníctvom internetu cez ochranné kryptovanie na úrovni zabezpečenia bankových e-služieb umožňuje diaľkový monitoring a údržbu vrátane identifikácie a odstraňovania porúch.

iDOM zohreje i schladí

V druhej prízemnej miestnosti sa nachádza „srdce“ domu – zariadenie na vykurovanie a chladenie celého objektu. Rozvod vody a kanalizácie rieši systém Gabotherm H+S. Zdrojom tepla na vykurovanie je tepelné čerpadlo typu zem-voda Siemens s podporou solárneho systému Wolf. Použité je kombinované vykurovanie radiátorové, podlahové a stenové. Hlavný rozvod ústredného kúrenia je realizovaný systémom Gabotherm H+S, podlahové vykurovanie systémom Gabotherm 1,2,3 a stenové systémom Gabotherm WR8. V celom objekte je použité stropné chladenie. Zdrojom chladu sú hlbinné vrty. Súčasťou systému je rekuperačná vzduchotechnika na vetranie celého objektu a bazénová vzduchotechnika Menerga. Na prízemí sa popri „mozgu“ a „srdci“ nachádza ešte menšia telocvičňa a garáž.

Prvému nadzemnému podlažiu dominuje spoločenská časť domu spolu s kuchyňou. Tiež tu nájdeme už spomínaný bazén s LCD televízorom, parnú a suchú saunu. Dodávateľom bazénových zariadení a dvoch druhov sáun je spoločnosť B.P.A., ktorá je zároveň dodávateľom zariadenia na čistenie a chemickú úpravu bazénovej vody. Všetky vodné technológie sa dajú ovládať z nadriadeného inteligentného systému Crestron.

Druhé nadzemné podlažie je určené na oddych a spánok. Tu sa nachádzajú detské izby, rodičovská spálňa a kúpeľňa s hydromasážnou vaňou a do zrkadla zabudovaným LCD televízorom. Samozrejmosťou vo všetkých miestnostiach domu sú dotykové monitory určené na komunikáciu s riadiacim centrom, prostredníctvom ktorých sa dá posielať a prijímať sms-správy, komunikovať navzájom, meniť teplotu v jednotlivých častiach domu, ovládať audiovizuálny systém či načasovať spustenie rozohrievania sauny. Systém pomocou monitorov aktuálne informuje o teplote vonku, o sile vetra a o nastavenom režime domu.

Moderné technológie v službách bývania

Na tretie a posledné nadzemné podlažie sa možno dostať iba výťahom. Nachádza sa tu len jedna miestnosť, viac menej „odrezaná od okolitého sveta“. Je určená na aktívny oddych, prácu alebo zábavu, popri zachovaní maximálneho súkromia v rámci domu. Základom miestnosti je svetlo prichádzajúce zo všetkých strán cez systém veľkoformátových okien tvoriacich nenápadnú hranicu ostatného podlažia. V strede nájdeme malú kuchynku s toaletou. Samozrejmosťou je možnosť využívania plného komfortu iDOMU.

„Naším zámerom bolo vybudovať s nasadením najmodernejších technológií využitia energií funkčný, stabilne obývaný objekt a dokázať, že pomocou integrovaného riadenia je možné výrazne zvýšiť kvalitu bývania a znížiť náklady na prevádzku a zaťaženie životného prostredia,“ ozrejmil cieľ projektu iDOM Milan Kabát, sales manager spoločnosti Media Control – dodávateľa riadiaceho systému Crestron.

Na záver ostáva iba skonštatovať, že realizátorom projektu sa ich zámer do bodky podaril. Skĺbenie moderných technológií s nárokmi budovy a jej obyvateľov vytvára podmienky na pokojné bývanie v harmonickej pohode.

Foto – Jaroslav Kováčik ml.

 
 
Autor: SF / Martin Hrbáček, Dátum 18.02.2009