/en/article/13132/eurovea-zvysi-medzinarodny-kredit-bratislavy/ Eurovea zvýši medzinárodný kredit Bratislavy
Eurovea zvýši medzinárodný kredit Bratislavy

Eurovea zvýši medzinárodný kredit Bratislavy

Dunajské nábrežie v hlavnom meste Slovenska, pokiaľ za jeho začiatok považujeme priestor pod hradom, dodnes nemá svoje prirodzené pokračovanie v podobe súvislej mestskej zástavby. Ukončenie v oblasti Fajnorovho nábrežia a hluchá, neurbanizovaná zóna od Starého mosta po dnešný Most Apollo predstavujú oddávna tak na mape, ako aj v realite hendikep, ktorý Bratislave nepridáva na vážnosti. S myšlienkou dotvorenia mestotvornej línie prišli už komunistickí „otcovia mesta“, keď ju v roku 1985 zakotvili do dokumentu Hlavné smery rozvoja hlavného mesta SSR do roku 2000. Našťastie, časový odklad jej realizácie sa stal príležitosťou, aby nové obchodné centrum okolo výškovej dominanty tlačového kombinátu KSS vyrástlo v duchu moderných svetových trendov, na špičkovej technologickej, architektonickej i urbanistickej úrovni.

Symbolický základný kameň novej štvrte Eurovea položili 7. septembra 2006 primátor hlavného mesta SR Bratislavy Andrej Ďurkovský a riaditeľ írskej spoločnosti Ballymore Properties Sean Mulryan. V dosiaľ fádnej postindustriálnej zóne sa týmto začala rodiť dynamicky sa rozvíjajúca štvrť, ktorá na celkovej ploche 240 000 m2 ponúkne už na jar 2010 exkluzívne kancelárske i obchodné priestory, dostatok príležitostí na voľný čas a zábavu, ale aj 5-hviezdičkový hotel a netradičný park na dunajskom nábreží. Rovnako rezidenčné bývanie, od ktorého developer očakáva, že bude synonymom najžiadanejšej stredoeurópskej adresy na dunajskom nábreží s architektúrou svetovej úrovne, s úctou k historickému dedičstvu mesta. Význam novej zóny pre Bratislavu i celé Slovensko vystihuje jej samotný názov, ktorý vznikol spojením slov Európa a vea, teda cesta.

Biznis adresa i nákupná destinácia

Eurovea však nebude len architektonickým vstupom do Európy. Predpokladá sa, že vzhľadom na svoju strategickú polohu v blízkosti historického jadra sa spolu so svojím hlavným námestím stane aj novým centrom Bratislavy. Podľa primátora Ďurkovského Bratislava tak konečne využije potenciál rieky a mesto pri Dunaji sa premení na mesto na Dunaji. Predpokladá sa, že centrum sa rozšíri z historického jadra na nábrežie, čím sa konečne podarí vtiahnuť Dunaj do života mesta.

Komplex Eurovea pozostáva z 10 samostatných objektov – troch kancelárskych budov Eurovea Central, nákupnej zóny Pribina Galleria, štyroch obytných budov Eurovea Apartments, multiplexu s kinom Imax, hotela Sheraton Bratislava a trojpodlažného podzemného parkoviska s 1 700 miestami. Srdcom mestskej štvrte sa stane Centrálne námestie – jedno z najväčších v Európe. Pozdĺž celej zóny sa budú rozkladať terasy, ktoré spolu s nábrežným parkom spoja Euroveu s riekou a zároveň vytvoria najväčší verejný priestor v meste. Štvrť doplní prístavisko pre rýchlolode.

EUROVEA CENTRAL – to sú tri architektonicky dominantné budovy s efektívnymi recepčnými priestormi a flexibilnými priestranným podlažiami, ktoré poskytnú vyše 24-tisíc m2 kancelárskych priestorov najvyššieho štandardu. Popri strategickej polohe developer sľubuje „špecifikácie, ktoré naplnia aj požiadavky zajtrajška“. Kancelárie vraj budú odzrkadľovať rastúci medzinárodný význam Bratislavy a prominentná biznis adresa vytvorí nové atraktívne príležitosti pre renomované nadnárodné spoločnosti, ktoré majú v úmysle založiť alebo rozšíriť svoje pobočky v strednej Európe.

PRIBINA GALLERIA (pomenovaná po kniežati Pribinovi) – reprezentuje obchodnú časť zóny. Nákupný bulvár, ktorý má developer pri všetkej skromnosti za „najpremyslenejší v strednej Európe“, je navrhnutý ako hlavná mestská trieda. Pribina Galleria získa všetky predpoklady stať sa nielen novou tepnou Bratislavy, ale aj celoslovenskou nákupnou destináciou najvyššieho štandardu. Bude sa tu nachádzať 150 obchodov, 30 reštaurácií, barov a kaviarní a 1 700 podzemných parkovacích miest. Na ploche približne 60 000 m2 návštevníci nájdu obchodný dom svetovej módnej značky Marks & Spencer (prvý na Slovensku), ale aj Sportisimo, Kenvelo, s.Oliver, Panta Rhei, Nike, Next, Mothercare, Benetton a Sephora. Okrem spomínanej tridsiatky gastronomických zariadení ponúkne nové mestské centrum Gastro Court, športový bar, strešný salón, bar na terase a chýbať nebudú ani špičkové fitnes centrá.

Bývanie aj protipovodňová ochrana

Eurovea však nebude len o biznise a nákupoch. RIVER PLACE – čiže rezidenčná časť zóny by mala osloviť najmä solventnú klientelu. Interiéry všetkých 254 luxusných bytov – od ateliérov až po penthousy – vychádzajú z veľkorysého formátu rozvrhnutého podľa najprísnejších špecifikácií. Poskytnú panoramatické výhľady na rieku, ale aj na rozsiahle nábrežné záhrady. Súčasťou novej štvrte má byť aj 5-hviezdičkový hotel Sheraton s 207 izbami a wellness klubom s rozlohou 800 m2 vrátane plaveckého bazéna. Prevádzkovať ho bude hotelová sieť Starwood Hotels & Resorts Worldwide, Inc.

Historická budova bývalého Riaditeľstva prístavu známa pod názvom Sklad č. 7 začne po rekonštrukcii slúžiť ako nové kultúrne centrum na nábreží. „Skutočný architektonický zázrak“, ako jej pred časom polichotil riaditeľ Europe Ballymore Properties Peter Bacon, bude podľa architekta projektu obnovy Branislava Kaliského „ikonický pre celú Euroveu“. A čo je obzvlášť významné, neodmysliteľnou súčasťou výstavby Eurovey je realizácia efektívnych protipovodňových opatrení za vyše milión euro. Systém tvorí podzemná železobetónová stena na ochranu pred tisícročnou vodou, vrátane mobilnej lamelovej konštrukcie na zvýšenie ochrannej bariéry o ďalších 50 cm.

Eurovea do seba konečne integruje aj novostavbu SND, ktorej prežitý architektonický jazyk sa však dostane (či už chceme alebo nie) do rozporu s novovznikajúcim okolím. V jej tesnej blízkosti sa majú nachádzať aj budúce dôležité dopravné uzly ako trasa rýchlej električky, autobusová stanica a prístavný terminál pre rýchlolode. Priamo pred očami Bratislavčanov vyrastajúca štvrť zároveň odhaľuje, že pokiaľ ide o zastavaný objem jednotlivých objektov i celku, bola by zniesla určite veľkorysejšiu mierku. Táto skutočnosť vystupuje markantne do popredia najmä pri vizuálnej konfrontácii s jestvujúcou staršou zástavbou stojacou v pozadí na Dostojevského rade.

Hrubá stavba hotová už vlani

14. októbra 2008 – 12 mesiacov od začiatku výstavby – projekt bratislavskej nábrežnej štvrte Eurovea zaznamenal významný míľnik: ukončenie hrubej stavby. Počas jedného roka postavilo 350 pracovníkov priestory s celkovou podlahovou plochou 120 000 m2. Ďalšie stavebné práce na jednotlivých objektoch pokračovali zatepľovaním budov, montážou a zasklievaním okien, interiérovými prácami a upevňovaním sklenených fasád, na ktorých sa má použiť dovedna 30 000 m2 skla. Výrazným architektonickým prvkom budúcej zóny je už teraz dobre viditeľná presklená strecha nákupnej galérie, ktorú pokryje dokopy 2 300 skiel trojuholníkového tvaru. Asi tuctový les žeriavov do konca minulého roka zo staveniska zmizol.

„Všetky stavebné práce na projekte Eurovea prebiehajú v súlade s plánom a stavebným harmonogramom. V súčasnosti sa dokončujú presklené fasády a uzatvárajú sa všetky okenné a vchodové otvory. Dokončujú sa tiež presklené strechy a technické miestnosti umiestnené na nich. V interiéroch budov prebieha montáž vertikálnych a horizontálnych rozvodov technickej infraštruktúry (slaboprúd, silnoprúd, VZT, sprinklery a chladenie). Zároveň sa montujú posledné výzbroje výťahových šácht a vlastné kabíny výťahov. Na schodiskách sa osádza zábradlie. Financovanie projektu prebieha priebežne a v súlade s harmonogramom výstavby. Termín slávnostného otvorenia celého komplexu Eurovea je naplánovaný na jar 2010,“ uviedla na margo aktuálneho stavu výstavby komplexu pre Stavebné fórum.sk riaditeľka pre vzťahy s verejnosťou Ballymore Properties Patrícia Hradilová.

Eurovea vo faktoch a číslach

Developer Ballymore Properties
Celková rozloha 240 000 m2
Objem investícií 350 miliónov euro
Začiatok výstavby 4. štvrťrok 2007
Postupné ukončenie výstavby 2. štvrťrok 2009 – 1. štvrťrok 2010
Architektúra a výkonný architekt A1 Respekt
Architektúra a interiéry Bose International

Vizualizácie – Ballymore Properties

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 17.03.2009