/en/article/13250/apartmany-torysa-europsky-standard-z-dielne-miestneho-investora/ Apartmány Torysa – európsky štandard z dielne miestneho investora
Apartmány Torysa – európsky štandard z dielne miestneho investora

Apartmány Torysa – európsky štandard z dielne miestneho investora

Prešov – tretie najväčšie mesto na Slovensku – je na začiatku procesu zmien. Toto konštatovanie rezonovalo na začiatku, ale i v závere marcového diskusného stretnutia odborného internetového časopisu Stavebné fórum.sk s názvom Rozvojový potenciál mesta Prešov a perspektívy jeho územnej expanzie. Nosné investície v metropole Šariša budú nasledujúce obdobie okrem rozsiahlejších dopravných projektov smerovať aj do posilňovania obytnej funkcie. Predovšetkým v oblasti bytovej výstavby začali regionálni developeri v poslednom období výraznejšie aktivizovať svoje investičné zámery. Medzi najvýznamnejších lokálnych hráčov na tomto poli patrí nepochybne stavebno-investičná spoločnosť Semos Prešov.

Hoci je podľa slov Miroslava Molčana, jedného z konateľov spoločnosti, potenciál mesta nedostatočne využitý, pripravované a avizované projekty znamenajú prísľub pozitívneho smerovania. „Z pohľadu stavebnej praxe stojí za všetkým najmä spokojnosť klienta a investora. Spolu s tým súvisí aj ambícia zvyšovať kvalitu práce, stavebnej produkcie a obchodnej činnosti,“ povedal pre Stavebné fórum.sk. V súčasnosti jedna z najväčších stavieb spoločnosti Semos – päťhviezdičkový Hotel Kempinski, LK Hviezdoslav na Štrbskom Plese – je potvrdením kvality, 15-ročných skúseností a získaného dobrého renomé na Slovensku i v zahraničí.

Podzemné garáže – prvé v Prešove

Ďalším zaujímavým investičným zámerom, v ktorom firma vystupuje nielen ako realizátor, ale súčasne aj ako investor, sú nové byty v Prešove – Apartmány Torysa. Filozofiou projektu je poskytnúť obyvateľom Prešova nadštandardné bývanie a komplexné služby v porovnaní so súčasnou situáciou v štandardoch bývania. „Výstavba dvoch úplne nových bytových domov na Mukačevskej ulici začala v auguste 2008, teraz je v plnom prúde, pričom na stavbe sa pracuje vo dvoch smenách. Samotný projekt sa však nerodil ľahko. Nájsť dnes vhodnú plochu na bytové domy, a obzvlášť pre stovku bytov, je ťažké. Realizačný projekt rešpektuje územie, celá spodná stavba je nadimenzovaná tak, že aj v prípade storočnej vody sú podzemné garáže dostatočne chránené,“ dodáva konateľ spoločnosti Semos.

Použité stavebné materiály spolu s izolačnými vlastnosťami najnovších stavebných prvkov a metód zaručujú aj energetickú efektívnosť. Ďalší konateľ Peter Sekerák k výhodám novostavby dodáva: „… z pohľadu toho, čo sa dnes v Prešove buduje, ide o nadštandard. Hovorí o tom nielen samotný projekt, jeho riešenie, ale i použité materiály. Bytové domy sú kombináciou železobetónového skeletu a murovanej stavby. Úplne nové technológie porothermu navyše zabezpečia dostatočné zateplenie stavieb.“ Ako ďalej dodal, klientom ponúkajú aj určitú variabilitu plochy kúpeľne.

Pri rozhodovaní o kúpe bytu zohráva rolu niekoľko dôležitých momentov – úspora energie, vybavenie bytu, lokalita, blízkosť školy, obchodov, autobusových zastávok. Apartmány Torysa by tu získali tie najvyššie hodnotenia. Pokiaľ ide o úsporu financií, odpoveď už čiastočne poskytli konatelia firmy. Pridali aj ďalšiu novinku. „Obidva bytové domy budú mať svoju vlastnú centrálnu kotolňu a ako prvé v Prešove budú mať výmenník tepla. Vo výmenníkovej stanici sa bude ešte samostatne pre každý typ upravovať teplá úžitková voda a kúrenie. Znamená to, že si každý bude môcť regulovať teplotu prostredníctvom výpočtovej techniky. V každom bytovom dome bude kompletná infraštruktúra vyvedená do technickej miestnosti, kde budú všetky merania. Pre klienta bude určite zaujímavé parkovanie v podzemných garážach, ktoré zatiaľ nie je v žiadnom bytovom dome v Prešove,“ vysvetľuje Sekerák.

Zaujímavý a cenovo dostupný projekt

Určite praktickou výhodou je aj to, že každý byt má veľký balkón, v prípade mezonetu terasu. Čo sa týka vybavenosti, byty budú mať obklady, dlažbu a sanitu podľa štandardu, kuchynské linky namontované nebudú. Keďže stavba bytového domu úspešne napreduje, postupne sa začalo aj s predajom bytov. Podľa slov Rastislava Štalmacha – konateľa realitnej kancelárie, prostredníctvom ktorej sa predaj realizuje, sú Apartmány Torysa zaujímavým projektom aj z hľadiska dostupnosti. Ceny bytov sa totiž pohybujú už od hranice 56-tisíc euro. Ich predaj podporujú aj viaceré sprievodné podujatia a prezentácie, ktoré realizuje investor v spolupráci s realitnou kanceláriou už v prvom štvrťroku 2009.

Predpokladané ukončenie záverečnej fázy výstavby je koniec roka 2009. V prípade záujmu je developer schopný ponúknuť dokonca nadštandardné služby v oblasti správy budovy alebo zabezpečiť majiteľom bytov doplnkové služby v prízemných priestoroch.

Aj týmto projektom chce firma Semos deklarovať svoj prínos k rozvojovým zámerom Prešova. Ponúka realizáciu modernej architektúry, použitie nadštandardných materiálov a technológií, hospodárnosť svojich projektov so zameraním na životné prostredie, ako aj konkrétne skúsenosti a dobrú znalosť miestneho prostredia.

Vizualizácie a foto – Semos Prešov

 
 
Autor: SF / is / jup, Dátum 30.03.2009