/en/article/13437/cepit-vajnory-centrum-vedy-vyskumu-a-znalostnej-spolocnosti/ CEPIT Vajnory – centrum vedy, výskumu a znalostnej spoločnosti
CEPIT Vajnory – centrum vedy, výskumu a znalostnej spoločnosti

CEPIT Vajnory – centrum vedy, výskumu a znalostnej spoločnosti

Stredoeurópsky park inovatívnych technológií CEPIT (Central European Park for Innovative Technologies) v bratislavských Vajnoroch sa konečne pohol z mŕtveho bodu. Investor – spoločnosť CPT Infra plánuje na jeho stavbe preinvestovať 800 až 900 miliónov eur a projekt už predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA). Výstavbu prvej etapy mieni odštartovať ešte v tomto roku, pričom zavŕšenie poslednej štvrtej predpokladá v roku 2025. Horizont síce značne vzdialený (pôvodne ním mal byť rok 2017), s ohľadom na veľkosť tohto gigantického diela však pochopiteľný. Pokiaľ sa totiž uskutoční v plnom zvažovanom rozsahu, objemom finančných nákladov odsunie projekt Twin City (600 miliónov eur) developera HB Reavis Group na čestné druhé miesto.

Investor vedel kde a prečo

Bratislavský región si navzdory kríze v rámci strednej Európy stále udržiava slušný vývojový potenciál (nedávno dynamický rast HDP, stabilná miera inflácie, kvalifikovaná pracovná sila). Hlavné mesto SR má vďaka výhodnej zemepisnej polohe i vysokej koncentrácii výskumných, vedeckých a vzdelávacích inštitúcií všetky predpoklady stať sa protagonistom idey znalostnej spoločnosti a ekonomiky založenej na vedomostiach.

A práve tento fakt v kombinácii so sľubným rozvojovým priestorom pri vstupe do Bratislavy, výborným napojením na diaľnicu, blízkosťou medzinárodného letiska, ako aj strategickou pozíciou medzi stredoeurópskymi metropolami Viedeň, Praha a Budapešť viedli nemeckého investora, ktorý má s realizáciou podobných projektov vo svete pestré skúsenosti, k voľbe danej lokality. Vajnory však patria z hľadiska územného plánovania medzi problematické územia a rozdielne názory na ich využitie pretrvávajú dodnes.

Peripetie neboli jednoduché

Priestor vymedzený pre CEPIT leží na severovýchode Bratislavy. Zo západnej strany ho ohraničuje Rybničná ulica a diagonálne pretekajúci Račiansky potok. Stavebnému povoleniu na jednotlivé časti projektu však okrem určenia regulatívov a územného rozhodnutia musí predchádzať zmena funkčného využitia pozemku, dosiaľ využívaného na poľnohospodárske účely. Jednotlivé objekty parku sa zrealizujú v štyroch etapách. Už v januári 2008 sa začalo územné konanie k prvej etape – výstavbe infraštruktúry (komunikácií a inžinierskych sietí), zóny občianskej vybavenosti (bývanie, administratíva, služby, biznis park s datacentrom) a objektov vzdelávacieho i technologického centra (strojársky a elektronický priemysel).

Peripetie smerujúce k rozbehnutiu projektu vedecko-technologického parku neboli vôbec jednoduché. Už v septembri 2006 podpísala spoločnosť CEPIT Holding GmbH Bratislava Memorandum o spolupráci so Slovenskou technickou univerzitou, potom so Slovenskou akadémiou vied (marec 2007) a napokon uzavrela s mestskou časťou Vajnory Memorandum o porozumení a vzájomnej spolupráci na projekte CEPIT (november 2007). Podľa týchto dokumentov mali práce na prvej etape parku dnes už finišovať a celý areál, ktorý v konečnej vízii ponúkne na ploche takmer 69 hektárov bývanie 3-tisíc obyvateľom a 7-tisíc nových pracovných miest, mal byť hotový do 8 až 10 rokov.

Pol roka od podpísania memoranda vytvorila mestská časť Vajnory s nemeckým investorom obchodnú spoločnosť CEPIT Property Management. Ten sa zaviazal park nielen vybudovať, ale i prevádzkovať. Investičný zámer obsahuje návrh na dopravnú infraštruktúru a funkčné využitie územia, ako aj dotiahnutie električkovej trate z Rače do Vajnor až k areálu CEPIT pri Rybničnej ulici. Keďže na každý čiastkový projekt pripadne samostatný investor, exaktný odhad celkovej výšky nákladov by bol v tejto chvíli komplikovaný. Navyše sa pri výstavbe parku počíta aj s pomocou Bratislavského samosprávneho kraja a s využitím podporných programov EÚ.

Jednotný a rozmanitý multifunkčný celok

Podľa investičného zámeru bude CEPIT multifunkčným strediskom rozvoja vedy a výskumu s možnosťou aplikácie výsledkov v praxi. Predstavuje pilotný projekt pre strednú Európu a zároveň dôležitý hospodársky impulz pre Slovensko. Z ktorých častí má pozostávať?

CEPIT Data Center (CDC) poskytne modernú infraštruktúru na prevádzkovanie dátových centier, čím odbremení najmä malé a stredné firmy od priveľkého investičného zaťaženia. Uprostred parku zameraného na mikrotechnológie, informatiku, elektroniku a strojárenstvo na báze mikro a nanosystémov vyrastie na ploche 40-tisíc m2 technologické centrum s výpočtovým strediskom medzinárodného významu, priestormi pre výskumné, vývojové a vzdelávacie inštitúcie, ktoré podporí technologický transfer k užívateľom technológií. Koncept prevádzky energetického centra je postavený na centrálnom zásobovaní parku elektrickou energiou, teplom i chladom, podporujúc inovatívne a inteligentné riešenia. Jeho laboratórium umožní vzdelávanie a výskum v oblasti špičkových technológií transformácie energie a vplyvov na životné prostredie.

Vo vzdelávacom centre koncipovanom ako kreatívna stredná odborná škola pre 500 žiakov a dospelých z praxe sa pozornosť sústredí na mechaniku, elektrotechniku, automatizáciu, programovanie strojov a liniek, pneumatiku, hydrauliku a IT doplnené o komunikáciu a tímovú prácu. Centrum obchodu a služieb umiestnené pri vstupe do parku charakterizuje investor ako „komplexne poňatý vyvážený mix kancelárskych, výstavných, servisných a skladových priestorov s veľkou flexibilitou“ a variabilitou viacerých jednotiek (boxov). V neposlednom rade bude CEPIT aj o bývaní na ploche 17 209 m2. Komplex poskytne okrem toho kongresové centrum, administratívu, občiansku vybavenosť, obchod a služby, hotel, zdravotnícke a školské zariadenia. Jeho atraktívnosť umocnia parky a vodné plochy, symbióza kultúrnych a športových zariadení, hustá sieť miestneho zásobovania, ako aj rýchle dopravné napojenie.

Vedecko-technologický park je koncipovaný ako jednotný, a pritom rozmanitý multifunkčný celok. Jeho jednotlivých častí sa ujmú nezávislí investori. Ich aktivity bude koordinovať manažment CEPIT. Táto nadriadená organizačná zložka poslúži ako centrálny kontakt pre vlastníkov, nájomníkov či užívateľov a preberie zodpovednosť za správu a udržateľný rozvoj parku.

Rozvojový impulz pre celý región

Stredoeurópsky park inovatívnych technológií má aj svojich odporcov. Jeho prednosti sú však v porovnaní s potenciálnymi mínusmi neporovnateľné a nevyčísliteľné. Skúsme teda aspoň v niekoľkých bodoch zhrnúť celkový pozitívny prínos „bieleho mestečka“ CEPIT pre Bratislavu a celé Slovensko:

  • vytvorí životné a pracovné prostredie na vysokej úrovni, s intenzívnou výmenou nových poznatkov a know-how,
  • urýchli dobudovanie infraštruktúry na severovýchode mesta a osobitne Vajnor, vrátane napojenia na diaľnicu približne v roku 2015,
  • investícia pôjde výlučne do „čistého odvetvia“, takže sa nedostane do žiadnej kolízie so životným prostredím,
  • prostredníctvom medzinárodného centra inovácií upevní prepojenosť poznatkov medzi vedou a priemyslom,
  • výrazne pozdvihne kvalitu vzdelanosti a kultúry nielen v štáte a jeho hlavnom meste, ale prakticky v celom regióne strednej Európy,
  • ako medzinárodne uznaný a overený rozvojový nástroj im orientáciou na vzdelanie, výskum a vedu zabezpečí silnú medzinárodnú pozíciu,
  • stane sa živým príkladom a impulzom na formovanie znalostnej spoločnosti a ekonomiky založenej na vedomostiach.

HARMONOGRAM VÝSTAVBY
I. etapa 2008 až 2011
II. etapa 2011 až 2014
III. etapa 2015 až 2019
IV. etapa 2020 až 2025

I. ETAPA (m2)
celková plocha 233 033
dopravné plochy 36 725
pozemky kumulované 196 308
zastavaná plocha 67 504
spevnené plochy 69 183
zeleň 59 621
úžitková plocha podlaží 155 910

Vizualizácie – Cepit Holding / Cepit Management

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 14.04.2009