/en/article/13947/senec-chce-za-peniaze-eu-zrevitalizovat-farske-namestie/ Senec chce za peniaze EÚ zrevitalizovať Farské námestie

Senec chce za peniaze EÚ zrevitalizovať Farské námestie

Projekt revitalizácie Farského námestia v Senci by mal byť financovaný z prostriedkov štrukturálnych fondov EÚ, štátneho rozpočtu a z vlastných prostriedkov mesta. Ako povedal jeho primátor Karol Kvál, Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja SR im odkleplo sumu do približne 430-tisíc €. „Vlani sme za vlastné prostriedky zrekonštruovali Dom smútku, okolie budeme robiť cez štrukturálne fondy. Bude sa meniť dlažba, doteraz boli asfalty a vyšliapané cesty, pribudne aj mobiliár, koše a vysadíme zeleň,“ spresnil primátor. Ukončenie prác predpokladá ešte v tomto roku.

Za peniaze z eurofondov by chceli zrekonštruovať aj amfiteáter, čo bude stáť takmer 600-tisíc €. Pripravujú aj ďalšie projekty, napríklad na rekonštrukciu verejného osvetlenia. Vlani získal Senec zo štrukturálnych fondov únie okolo 6,64 milióna €. Z toho sa im za vyše 3,8 milióna € podarilo vyčistiť Slnečné jazerá. Celkovo 63-tisíc ton kalu odstránili pomocou sacieho bagra plávajúceho po jazerách, ktorých plocha je 105 ha. „Bol to ojedinelý projekt na Slovensku. Mesto tak dalo zelenú ďalšiemu rozvoju turistického ruchu v Senci,“ uviedol Kvál.

 
 
Autor: SITA, Dátum 26.05.2009