/en/article/14223/urbanic-projekt-mestskeho-byvania-v-absolutnom-centre/ URBANIC – projekt mestského bývania v absolútnom centre

URBANIC – projekt mestského bývania v absolútnom centre

Rozbitosť a nekompaktnosť zástavby v bratislavskej centrálnej mestskej oblasti vnímajú jej obyvatelia i pravidelní návštevníci už ako dlhodobý fakt. Aj preto znamená každá investícia smerujúca k vyplneniu prázdneho miesta vítanú udalosť – pozdvihuje jeho dôveryhodnosť, vzhľad a celkový imidž. Medzi takéto počiny sa zaradí aj projekt moderného polyfunkčného domu URBANIC, ktorý svojím zaujímavým riešením vhodne doplní priestor Cintorínskej ulice. Oblasť z hľadiska polohy v srdci Starého Mesta interesantná, dosiaľ však dlhé roky nevyužitá a bez významnejšej mestotvornej zmeny (ak pominieme presklený objekt oproti), nadobudne vďaka novostavbe novú dimenziu a svojský profil.

Projekt investora Dixia Sollaris, s.r.o. sa netají vysokými ambíciami. Centrum Bratislavy obohatí nielen o atraktívne bývanie, ale aj o obchodnú zónu, kancelárske priestory, možnosti parkovania, služby, ba dokonca o predškolské zariadenie – materskú škôlku (jedna z podmienok magistrátu) zasadené na nádvorie a zastrešené formou vegetačnej plochy so svetlíkmi.

Dômyselnou orientáciou k pokoju

Nový polyfunkčný objekt v tvare písmena L sa harmonicky začleňuje do rohu ulíc Cintorínska a Klemensova. Poloha vo východnej časti Starého Mesta sľubuje získať v byte budúceho domu URBANIC lukratívnu nehnuteľnosť v najatraktívnejšej lokalite, kde je všetko doslova na dosah ruky – obchodný dom TESCO, filmový klub Charlie's, vyhľadávaná zóna oddychu Medická záhrada, Bratislavské bábkové divadlo, početné reštaurácie, kaviarne, ale aj nemocničné, školské a ďalšie kultúrne zariadenia. Napriek tomu, alebo práve preto si URBANIC podľa investora „zakladá na prvkoch autonómnosti.“

Na prvý pohľad neponúka polyfunkčný dom žiadne prevratné nóvum. Pohodlné bývanie v 24 bytoch s rozmanitými pôdorysmi a rozlohami spojené s možnosťami podnikania a parkovania s chráneným prístupom k autám je dnes už samozrejmosťou pre 90 percent projektov, ktoré sa orientujú na komfort obyvateľov a užívateľov. A predsa URBANIC ponúka nejeden prvok navyše. Napríklad orientáciu podnikateľských priestorov tak, aby nerušili súkromie a pokoj bývania v dome.

Hlavným zámerom projektu URBANIC je vytvoriť na treťom až siedmom nadzemnom podlaží v južnej a východnej časti domu atraktívne bývanie. Denné priestory (obývacie a kuchynské časti) 10 dvojizbových, 9 trojizbových a 5 štvorizbových bytov sú schválne orientované do relatívne hlučnejšej Cintorínskej ulice. Nočné (spálne) sú zase obrátené na južnú stranu – „chrbtom“ k ruchu veľkomesta a „tvárou“ k tichu. V bytoch na 7. ustupujúcom podlaží sa na terasách otvára pôsobivý výhľad na mesto.

Na zastavanej ploche 1 400 m2 a úžitkovej 8 200 m2 dôjde ku skĺbeniu funkcií retailu (1. NP – 2 obchodné priestory), administratívy (2. NP – 6 kancelárií) a bývania (3. až 7. NP – ateliér + 24 bytov) s ponukou parkovacích miest (61) a garážových boxov (17) na troch podzemných podlažiach. URBANIC je pripravený uspokojiť požiadavky toho segmentu klientely, pre ktorý je prioritou číslo jeden moderné bývanie v absolútnom centre.

Odlišnosť a viacúčelovosť ako princíp

Prvoradým architektonickým princípom bolo podľa investora „primerane a zaujímavo vyriešiť viacúčelovosť objektu“ spájajúceho bytovú a polyfunkčnú funkciu. Zásadná odlišnosť týchto častí sa ako hlavný motív odráža na riešení prakticky všetkého: fasády, vnútroblokových a vonkajších priestorov i orientácie bytov na svetové strany.

Na fasádach prízemia, prvého poschodia a časti druhého poschodia, ktorú sú vyčlenené pre služby a administratívu, sa táto funkcia premietla do transparentných zasklených plôch. Na vyšších – obytných podlažiach – architekti Jaro Hrivnák a Jozef Frajka zámerne zvolili celistvú, horizontálnu fasádu. Členenie v tejto línii zvýrazňuje vrstevnicové usporiadanie jednotlivých podlaží. Na 7. podlaží je použitý odlišný fasádny materiál.

Výpočet výnimočností pokračuje: kontrasty zasklených a plných plôch na jednotlivých stenách, horizontálne balkónové pásy plniace funkciu slnolamov na južnej strane, farebné prvky oživujúce a dynamizujúce fasádnu plochu. Každý byt má pridelenú vlastnú identifikačnú farbu, ktorá sa manifestuje tak vo farebnom riešení interiéru, ako aj vo výtvarnom odkaze na fasáde domu. Riešenie exteriéru sľubuje, že pri pohľade z ulice bude vzbudzovať dojem, ako keby bol nižší než v skutočnosti.

Živé prostredie mesta, nadviazanie súčasnej architektúry na medzivojnovú slovenskú modernu, prinavrátenie človeka do vyľudneného nočného centra – takéto pohnútky viedli autorov Urbanicu – architektov Jara Hrivnáka a Jozefa Frajku – k projektu mestského domu. Ako pre Stavebné fórum.sk potvrdil Jozef Gazarek – projektový manažér investora Dixia Sollaris, začiatok výstavby polyfunkčného objektu URBANIC sa predpokladá na jeseň 2009 a jej ukončenie niekedy v roku 2011.

Vizualizácie – Dixia Sollaris

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 16.06.2009