/en/article/15572/bratislavske-letisko-vstupuje-do-medzinarodnej-etapy-svojho-zivota/ Bratislavské letisko vstupuje do medzinárodnej etapy svojho života

Bratislavské letisko vstupuje do medzinárodnej etapy svojho života

Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava, najväčší letecký prístav na Slovensku, hralo po dlhé desaťročia rolu provinčného dopravného uzla, ktoré až na spriatelené metropoly východného bloku žiadne zahraničné destinácie neponúkalo. A hoci jeho úsilie vymaniť sa z takejto pozície badať už skôr, skutočná rekvalifikácia na letisko medzinárodnej kategórie ho ešte len čaká. O ambícii konkurovať významnejšiemu viedenskému Schwechatu však nemôže byť ani reči. Tromfom v rukách Bratislavy je iné: postavenie regionálneho centra nízkonákladovej leteckej prepravy.

Letisko, ktorého história siaha až do roku 1946, zaznamenalo v rokoch 2004 – 2006 prudký medziročný nárast cestujúcich, a to v priemere o 60 %. Zatiaľ čo dovtedy ich bolo obslúžených každoročne menej ako 1 milión, v roku 2008 prešlo jeho bránami už rekordných 2 218 545 pasažierov! Súčasný odletový terminál postavili ešte v roku 1970. Plán jeho rekonštrukcie sa rodil od roku 2004. Už vtedy bolo jasné, že na ďalší rozvoj lietania kapacitne ani technologicky nestačí a rastúci nápor čoskoro nebude zvládať.

Nový terminál v plnej prevádzke už v júni 2010

Zmluvu o výstavbe nového a následnej rekonštrukcii – rozšírení terajšieho terminálu uzatvorili 4. 12. 2008. Harmonogram prác bol rozdelený do nultej fázy a dvoch etáp:

0. predprípravná fáza (spustená v septembri 2008) priniesla najprv premiestnenie stožiarov, ktoré už teraz poskytuje modernejší spôsob osvetlenia letiskovej plochy a zároveň jej efektívnejšie využitie spočívajúce v zmene státia lietadiel zo šikmých na kolmé stojiská NOSE-IN. Potrebná bola i prekládka inžinierskych sietí z pôvodného kolektora v mieste výstavby do nového, ktorý dĺžkou novopostavenej časti 240 m predstavuje slovenský unikát.

1. etapa (spustená 17. 12. 2008) prebiehala v prvých mesiacoch paralelne s nultou. Zhotoviteľ a generálny dodávateľ stavby – spoločnosť ZIPP Bratislava, ktorá vyhrala tender s cenou stavebných prác 92,94 milióna eur, dokončí do konca novembra nosné prvky strechy a do konca roka bude podľa jeho šéfa Pavla Andraška hotová hrubá stavba (konštrukcie, strecha a čiastočne bodový opláštenie).

Nový osobný terminál má byť podľa predsedu predstavenstva a výkonného riaditeľa spoločnosti Letisko M. R. Štefánika – Airport Bratislava Zdeněka Schramla v plnej prevádzke už v júni 2010. V tejto etape vznikne iba polovica budúcej odletovej haly s ročnou kapacitou do 3,5 mil. cestujúcich.

2. etapa (2010 – 2012) prinesie rekonštrukciu a rozšírenie doterajšieho terminálu A, ktorý sa zintegruje s novým, a spolu tak zvýšia odbavovaciu kapacitu bratislavského letiska na výsledných 5 miliónov pasažierov ročne.

Dominantou presklená hala s prírodným osvetlením

Základný imidž terminálu udáva výrazný nápis BRATISLAVA AIRPORT inštalovaný na vstupnej fasáde orientovanej do verejnej plochy prednádražia. Na odletovej strane sú výrazným prvkom nástupné mosty umiestnené po celej dĺžke letiskovej fasády na plynulý a bezpečný prechod z tranzitnej haly do autobusov, čo zamedzí prípadným kolíziám.

Architektonická koncepcia je skoncentrovaná do dynamickej budovy vychádzajúcej z najnovších trendov a najmodernejších technológií, s celkovou plochou pôdorysu 170×70 m. Ťažiskovým bodom je verejná odletová hala – prechodom cez tri nadzemné podlažia vytvorí veľkolepý, zo všetkých strán presklený priestor. Hlavnou výhodou progresívneho zastrešenia bude prírodné osvetlenie počas celého dňa cez celú hĺbku budovy. Model nového terminálu je vystavený na 1. poschodí odletovej haly vo verejnom čakacom priestore.

Zadanie pre interiér: vytvoriť identitu + znížiť stres

Vypracovaním dizajnu všetkých úsekov interiéru poverili londýnsku architektonickú kanceláriu Milieu Architects. Zadanie nebolo jednoduché: musela sa vtesnať do existujúcich parametrov budovy a pritom rešpektovať navrhnuté rozmiestnenie prevádzkových technológií a prvkov. Podmienkou investora bol „regionálne príznačný interiér s jednotiacim dizajnovým prvkom vo všetkých verejných priestoroch, ktorý by novej budove terminálu dal jedinečný charakter“.

Vytvorenie identity Letiska M. R. Štefánika a zníženie stresu cestujúcich – také boli podľa riaditeľa Milieu Architects Borisa Schultza dva prioritné ciele pri koncipovaní interiéru nového terminálu. Ten sa podľa neho musí líšiť od univerzálnych typov letísk, ktoré sú na mnohých miestach sveta rovnaké. Na základe zadania navrhli dať letisku identitu Milana Rastislava Štefánika, vrátane symbolov dobového lietania. To bude vo vnútornej časti evokovať model jeho dvojplošníka Caprioni v reálnej mierke 1:1. „Plachtové konštrukcie, ktoré sa objavujú po celom termináli, majú referenciu v materiáloch použitých na Štefánikovom lietadle. Taktiež sa to objavuje na fasáde obchodov, ktoré odrážajú rebrovú skladbu jeho krídel,“ vysvetľuje Schultz.

Známymi stresovými faktormi na letiskách býva čakanie v rade na check-ine, pasová a bezpečnostná kontrola, hľadanie odletovej brány, po prílete batožiny. Ich zníženie sa podľa neho dosiahne rýchlou orientáciou, ktorá vznikne na 2 úrovniach: intuitívnej (pomocou architektonických akcentov, tzv. landmarks – výrazných orientačných bodov v priestore, prehľadného značenia odletov a príletov a čierno-žltého farebného kontrastu) a účelným informačným systémom, ktorý nediskriminuje ani slabozrakých.

Skrátenie čakania v príjemnom prostredí

Významné sú nielen atribúty nového terminálu a výrazové prostriedky použité pri jeho tvorbe, no i skrátenie čakania. „Do istej miery sa dá pokryť technológiou, ale dôležité je aj pocitové skrátenie, lebo dvojhodinové čakanie môže pocitovo trvať iba hodinu, ak je v príjemnom prostredí,“ zdôrazňuje Schultz. Voľba padla na teplé farby a materiály, kvalitné sedenie, dostatok zelene, detský kútik, VIP-salónik, reštaurácie, kaviarne, internetové konzoly (s možnosťou pripojenia laptopov), káble na dobíjanie mobilov a obchody vybavené monitormi informujúcimi o odletoch lietadiel.

Ku zvýšeniu atraktívnosti terminálu prispeje aj zdvojnásobenie počtu a pestrosti obchodov (zastúpenie svetových značiek i lokálnych predajcov) a ich umiestnenie za pasovú a bezpečnostnú kontrolu. „Nový terminál poskytne vďaka svojmu dizajnu, pestrosti a funkčnosti nielen plný komfort a pohodlné možnosti nákupu, ale aj umelecký zážitok. Verím, že už samotný pobyt na letisku budú cestujúci považovať za príjemný začiatok či koniec svojej dovolenky alebo služobnej cesty“, dodáva Schultz.

Kreatívny ateliér Milieu Architects založila pred 3 rokmi v Londýne trojica Slovákov: Peter Lunter, Boris Schulz, Richard Baláži. Spolupracoval na projektoch vo Veľkej Británii, Nemecku, Libanone, Malajzii, Číne, Portugalsku, Bosne a Hercegovine a v Chorvátsku. Uznanie medzi developermi si získal najmä vďaka presvedčeniu, že silnú a priamočiaru ideu môže vyjadriť aj jedno slovo alebo jedna lineárna čiara.

Prínos investície pre letisko, štát i hlavné mesto

Výstavba nového terminálu a rekonštrukcia starého by mali byť zavŕšené v roku 2012 a vyjsť na 96,26 milióna eur, z čoho bude 69,71 milióna financovaných zo štátnych aktív. Investíciu do Letiska M. R. Štefánika označil jeho manažment za „vstup do novej éry života“. Čo tým vlastne získa?

  • Dôstojnú vstupnú bránu do SR ako členského štátu EÚ a jeho hlavného mesta.
  • Zvýšenie celkovej ročnej kapacity novej budovy z terajších 2,6 milióna na 5 miliónov odbavených cestujúcich (= približne ¼ kapacity viedenského Schwechatu), ktoré ho povýši na letecké prístavy medzinárodnej kategórie.
  • Modernú odletovú budovu s celkovou úžitkovou plochou 43 613 m2 a maximálnou hodinovou priepustnosťou 1 500 cestujúcich na prílete a odlete.
  • 22 879 m2 novej užívacej plochy v 5 nadzemných a v 1 podzemnom podlaží na zastavanej ploche 6 831 m2.
  • Výrazné zvýšenie komfortu cestujúcich a kvality služieb poskytovaných v príjemnom prostredí

Vizualizácie, foto a podklady – Letisko Bratislava

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 23.11.2009