/en/article/17273/galeria-mlyny-nitra-projekt-v-spravnom-case-na-spravnom-mieste/ Galéria Mlyny Nitra – projekt v správnom čase na správnom mieste
Galéria Mlyny Nitra – projekt v správnom čase na správnom mieste

Galéria Mlyny Nitra – projekt v správnom čase na správnom mieste

V čom spočívajú parametre úspešnosti akéhokoľvek developerského projektu v dobe dlhodobej krízy? Táto otázka zaznela v rôznych variačných obmenách na uplynulých rozpravách Stavebného fóra už nespočetne krát. Napriek zasväteným a duchaplným odpovediam či definíciám sa nemohol každý rečník zo zmieneného rezortu pochváliť tým, že v plánovaní svojich investičných zámerov potenciál budúceho dopytu presne odhadol a nešliapol vedľa. Na poslednom júnovom diskusnom stretnutí práve takýto projekt prezentovala Slavomíra Tóthová zo spoločnosti Mlyny, a.s.

Jeden z najväčších nitrianskych developerov a investorov, držiteľ ocenenia ASB Developer roka, udeleného na podujatí ASB GALA večer 2010, zrealizoval v rokoch 2007 až 2009 výstavbu nákupno-zábavného centra Galéria Mlyny. Starobylé mesto pod Zoborom tak získalo obchodný megakomplex nadregionálneho významu – čiže nielen pre obyvateľov Nitry a jej prináležiaceho rozsiahleho regiónu.

Zaujímavé spojenie architekt-developer-staviteľ

Ide o typický – a predsa v mnohých ohľadoch špecifický – retailový projekt, ktorý na mieste bývalých nitrianskych Mlynov nahradil chátrajúci priemyselný areál v centre mesta, v blízkom dotyku s pešou zónou, úradmi, univerzitami, historickou časťou Nitry a križovatkou Štúrovej a Štefánikovej ulice – najzaťaženejšou v Nitrianskom samosprávnom kraji. Poloha síce komplikovaná, no bez debaty exkluzívna. To bol prvotný faktor rozhodnutia, prečo práve tu.

„Ďalším je počet obyvateľov medzi 80 až 90-tisíc a veľkosť celej spádovej oblasti s počtom až do jedného milióna ľudí. V tom sme práve videli príležitosť dostať do Nitry také obchodné značky, ktoré tu ešte nie sú,“ uviedla Tóthová. Ako dodala, keď si urobili rozbor existujúcej konkurencie a plánovaných projektov, okrem malých obchodov sa v Nitre žiadne veľké nákupné centrum nečrtalo. Tak sa zrodil investičný zámer nazvaný Galéria Mlyny – projekt, ktorý „vytvorí správny mix veľkých i malých nájomcov a moderný vstup do mesta“. Ako zdôraznila, rozhodnutie padlo v správnom čase. Dodajme, že aj na správnom mieste.

Keďže v pôvodnom areáli sa nachádzalo 23 nefunkčných priemyselných objektov, čas realizácie výrazne natiahol Krajský pamiatkový úrad, v priebehu ktorej bolo potrebné dokonca vymeniť architekta. V každom prípade vzniklo veľmi zaujímavé spojenie profesií architekt – developer – staviteľ. Celá výstavba nákupno-zábavného centra, ktoré bolo otvorené 9. septembra 2009, trvala dva roky. „S prenájmami sme začali v roku 2006 a do roku 2007 sme mali všetky priestory prenajaté,“ uviedla Tóthová a na projekte vyzdvihla tiež fakt, že priniesol veľa vyvolaných investícií – napríklad rekonštrukciu okolitých komunikácií a križovatiek.

Mesto získalo kvalitnú súdobú architektúru

O projekte sme informovali tesne pred jeho otvorením samostatným článkom (pozri Nové obchodné centrum: nitrianske Mlyny opäť „melú“ – SF 8.9.2009). Čo je potom bezprostredným dôvodom toho, že sa k nemu opätovne, po bezmála 10 mesiacoch prevádzky vraciame? Príležitosť vyhodnotiť ho s použitím časového odstupu. Zhrňme si teda stručne, čo priniesla Galéria Mlyny, ocenená titulom Best Shopping Center Development, pre obyvateľov Nitry a jej okolia:

● zmenu využitia územia z výrobného na obchodno-spoločenské,
● kvalitnú súdobú + modernú architektúru (nosná oceľová konštrukcia s opláštením sklo-betón-plech),
● 126 obchodných jednotiek – z toho 103 predajní a 23 prevádzok služieb na troch nadzemných obchodných podlažiach s celkovou prenajímateľnou výmerou 28 500 m2,
● nákupy a služby významných slovenských i medzinárodných značiek (H&M, Benetton, Mango, Marks&Spencer, Samsonite),
● spoločensko-relaxačnú zónu s dizajnovými kaviarničkami, bistrami, klasickým fast-food courtom, fitnescentrom či kasínom,
● 1100 nových parkovacích miest v 4-podlažnom dome (významná pomoc pri riešení statickej dopravy),
● posilnenie nákupného turizmu (na parkovisku vidieť ŠPZ iných okresov),
● miesto na osobné aj skupinové stretnutia,
● priestor na kultúrne a spoločenské podujatia,
● v neposlednom rade 500 nových pracovných miest.

Aj keď diskutabilnú, Nitrania ju prijali za svoju

Nitriansky región ani samotná Nitra nemali nikdy dostatok kvalitných kancelárskych priestorov. Záujem investovať do tohto segmentu pred dvoma rokmi bol, no kríza ho dnes výrazne otupila. Práve preto spustenie výstavby plánovaného 10-podlažnej administratívnej Veže Mlyny s celkovou prenajímateľnou plochou kancelárskych priestorov 6 000 m2 je otázkou ďalších rokovaní. Avizovaná symbióza Retail & Office sa teda v rámci tohto projektu zatiaľ nekoná, o to väčšia však vznikla potreba vyplniť oblasť maloobchodu a služieb, ktorá priťahuje dopyt v každej fáze ekonomického cyklu.

Ako sme už písali, Galéria Mlyny je charakteristická výberom vizuálne zaujímavých materiálov (lacobel – farebné lakované sklené platne na čelnej i bočnej fasáde, biely alucobond na zadnej fasáde). Átrium – vnútorný priestor objektu – zasa efektne presvetľuje veľkoplošný svetlík, sklenené zábradlia, ako aj presklené výťahy.

Napriek tomu bol projekt Galérie Mlyny „z viacerých hľadísk veľmi diskutabilný“, domnieva sa nitriansky hlavný architekt Stanislav Babčan. Pôvodný návrh by bol podľa neho pre Nitru ďaleko väčším prínosom. „Na tomto mieste to nie je až taký mestotvorný objekt. No použitím moderných materiálov s efektom odrazu dáva predpoklad, že ho obyvatelia prijmú za svoj. Očakávam, že sa viac otvorí mestu a prepojí sa s ním,“ nezapiera Babčan ani pozitívne atribúty Mlynov.

Dnes však, najmä na základe štatisticky sledovanej dennej vyťaženosti najväčšieho obchodného centra v Nitre aj okolí, už vlastne mnohé nasvedčuje tomu, že Galériu Mlyny Nitrania za svoju dávno prijali.

Obrázky – Mlyny, a.s.

 
 
Autor: SF / Juraj Pokorný, Dátum 07.07.2010