/en/article/17351/logistika-224-mezirocni-narust-poptavky/ Logistika: 224% meziroční nárůst poptávky
Logistika: 224% meziroční nárůst poptávky

Logistika: 224% meziroční nárůst poptávky

Na trhu průmyslových a logistických nemovitostí se podle výzkumného seskupení poradenských společností CBRE, King Sturge a DTZ začíná blýskat na lepší časy. Zatímco v prvním čtvrtletí tohoto roku byly podepsány nájemní smlouvy na zhruba 158 000 metrů čtverečních, v druhém čtvrtletí to bylo už 221 500 metrů. Celkově se tak letos poptávka po logistických plochách (380 000 metrů čtverečních) téměř se vyrovnala objemu poptávky za roku 2009.

„Vzrůstající poptávka pozitivně ovlivňuje jednak míru neobsazenosti, která se letos mezikvartálně snížila o jeden procentní bod na aktuální úroveň 15,5 %, jednak opatrné oživení nabídky – dokončena byla jedna skladová hala o ploše 12 000 metrů a ve výstavbě je nyní dalších 100 000 metrů čtverečních nových průmyslových a skladových prostor,“ komentuje letošní stav tuzemského logistického sektoru Markéta Miková z King Sturge. Upozorňuje ale na to, že veškerá výstavba probíhá na zakázku, na spekulativní projekty banky finanční prostředky neposkytují. „Trh průmyslových a logistických nemovitostí zasáhla v České republice realitní krize nejdříve, k omezení výstavby došlo už v druhé polovině roku 2008, a to velmi citelně. Nyní však dochází ke změně. Zvyšující se poptávku po pronájmech v posledním půlroce, několik čtvrtletí opakovaně klesající míru neobsazenosti a aktuálně znovu zahájenou výstavbu nových hal považujeme za hmatatelné signály zlepšující se situace v tomto segmentu realitního trhu,“ dodává Ondřej Novotný z King Sturge. Trh průmyslových a logistických nemovitostí v České republice dosáhl v polovině roku 2010 celkové kapacity 3,36 mil metrů čtverečních.

Poptávku generují hlavně výrobci

Realizovaná poptávka v 2. čtvrtletí 2010 v porovnání s 1. čtvrtletím 2010 vzrostla o 41 %, meziročně jde dokonce o zvýšení o 224 %. (DTZ uvádí, že realizovaná poptávka očištěná o přejednání nájemních smluv a relokací dosáhla objemu o něco nižšího a představuje 79% nárůst mezikvartálně a 181 % meziročně.)

Z hlediska teritoriálního se zájem nájemců koncentroval na Plzeňsko podél dálnice D5 (35 %) a tradičně na Prahu a její širší okolí (34,5 %). K nejvýznamnějším nájemním transakcím druhého čtvrtletí roku 2010 patří pronájem 19 tis. metrů společností Lear v D5 Logistics Parku, 18 000 metrů nejmenované výrobní společností ve VGP Parku Hrádek nad Nisou a pronájem téměř 18 000 „čtverců“ firmou Sony DADC v ProLogis Parku Štěnovice.

Po propadu poptávky ze strany výrobních společností v minulém roce ukázalo druhé čtvrtletí tohoto roku podle statistik DTZ opětovný nárůst jejich zájmu o logistické plochy (50 % realizované poptávky), když za nimi následovaly logistické společnosti (28 %) a koncoví uživatelé (22 %). Průměrná velikost transakce v druhém čtvrtletí podle DTZ činila 6 300 metrů čtvrečních,

Nájemci mohou získat nemalé slevy

„Vzrůstající poptávka pomáhá snižovat celkovou míru neobsazenosti, která v průběhu roku 2010 klesla o dva procentní body, a umožňuje některým developerům rozšířit své stávající parky nebo na základě předpronájmu zahájit výstavbu hal mimo zavedené průmyslové a logistické lokality,“ říká Milan Korbelář, vedoucí oddělení průmyslových a logistických nemovitostí King Sturge. Co se týče pronájmů v druhém čtvrtletí 2010, nejaktivnějším developerem byla společnost CTP Invest, která podepsala nájemní smlouvy (nové a renegociace) na více než 74 750 metrů čtverečních logistických ploch, tedy na zhruba třetinu nájemních transakcí, které se v ČR na logistickém trhu v druhého čtvrtletí 2010 uzavřely. Co se developerské aktivity týká, k největším projektům ve výstavbě patří Logistics Park Lovosice (42 000 metrů) a rozšíření projektu CTPark Ostrava (28 400 metrů).

Míra neobsazenosti klesla v polovině roku 2010 na úroveň 15,5 %, což je od konce roku 2009 snížení o dva procentní body. Nejvyšší neobsazenost je dlouhodobě na severní Moravě (aktuálně více než 30 %), naopak nejmenší – nulová – ve východních Čechách. V Praze, ačkoli sem směřovala nemalá část letošní poptávky, se míra neobsazenosti pohybuje mírně nad průměrem České republiky, konkrétně jde o 16,8 %. „Za snížením míry neobsazenosti stojí na jedné straně zvyšující se poptávka ze strany výrobních a logistických společností daná zlepšující se ekonomickou situací jak v ČR, tak v Evropě. Na druhé straně je třeba zmínit aktivní přístup developerů k asset managementu svých nemovitostí, kdy se místo na expanzi soustředili na efektivní správu svých parků a aktivní práci s nájemci a jejich nájemními smlouvami,“ uvádí Ondřej Novotný, analytik King Sturge.

Nájemné se dnes v logistických areálech pohybuje v rozpětí 3,25 – 4,75 eur za měsíc a metr čtvereční. Tradičně nejvyšší je v Praze, ale relativně vysoko se pohybuje i v nových lokalitách (Mladá Boleslav, Liberec, Hradec Králové, Ústí nad Labem a Olomouc), kde se může vyšplhat až na 4,50 eur na měsíc a metr. Na druhou stranu stále fungují „množstevní“ slevy, nájemné malých jednotek je v průměru o 15 % vyšší, a totéž platí pro dnes v oblasti komerčních realit standardní pobídky a bonusy od pronajimatelů, které mohou náklady nájemce snížit někdy i o desítky procent.

 
 
Autor: SF / pb, Dátum 20.07.2010