/en/article/17690/za-kazdodennostou-vystava-divadelnej-architektury-v-strednej-europe/ Za každodennosťou - výstava divadelnej architektúry v strednej Európe

Za každodennosťou - výstava divadelnej architektúry v strednej Európe

Reprezentuje pražské Národné divadlo aj českú architektúru? Ako je to v prípade symbolov divadla v Maďarsku, Ľubľane, Varšave, Bratislave? Existuje začiatkom 21. storočia niečo ako národné divadlo? Ako ho zhmotniť dobovou architektúrou tak, aby sa nelíšilo od nákupného centra či kasína? A existuje vôbec národná architektúra alebo výlučne globálny rukopis?

Tieto či podobné otázky nastoľuje rozsiahly výstavný medzinárodný projekt Za každodennosťou, ktorý predstaví 70 divadelných budov. Vývoj ich podoby je v regióne strednej Európy lákavý už vďaka tunajšiemu multikultúrnemu zloženiu. A práve definícia zrozumiteľného vzorca architektonického diania v danom regióne je jedným z cieľov výstavy. Jej autori vychádzali i z toho, že divadlo býva označované za pilier národnej kultúry a jazyka. Každú krajinu reprezentuje výber asi 10 divadelných budov či priestorov pre divadlo.

Výstava zavíta v tomto a budúcom roku do všetkých stredoeurópskych metropol a je súčasťou medzinárodného projektu TACE (Theatre Architecture in Central Europe / Divadelná architektúra v strednej Európe). Vernisáž bratislavskej výstavy, ktorej organizátorom sú Divadelný ústav Bratislava a Slovenské národné múzeum a ktorá potrvá od 9. 9. do 10. 10. 2010, sa uskutoční dnes o 18. hodine v Slovenskom národnom múzeu (Výstavný pavilón Podhradie, Žižkova 14, Bratislava).

 
 
Autor: SF / jup, Dátum 08.09.2010