/en/article/17851/pss-odmieta-navrh-novely-zakona-o-stavebnom-sporeni/ PSS odmieta návrh novely zákona o stavebnom sporení

PSS odmieta návrh novely zákona o stavebnom sporení

Prvá stavebná sporiteľňa (PSS), najväčšia stavebná sporiteľňa v SR, odmieta návrh novely zákona o stavebnom sporení, kde rezort financií chce v záujme korigovania verejného dlhu zrušiť inštitút priateľských sporiteľov, ktorí – ak po 6-ročnom cykle sporenia nepoužijú štátnu prémiu na účely bývania – musia štátnu prémiu za každý rok vrátiť. Podľa predsedu predstavenstva PSS Imricha Béreša sa tento návrh pripravil „o nás bez nás“. V otázke štátnej prémie sa stavebné sporiteľne dohodli na matematickom vzorci a zbavili sa tak podľa neho politickej diskusie. „Takéto zásahy však nemajú logiku a ani opodstatnenie,“ povedal s tým, že materiál je vágny a bez číselných argumentov.

Béreš predpokladá, že schválenie tejto novely by nemalo prínos ani pre štátny rozpočet a ani pre klientov. Rezort financií by sa tak vrátil do obdobia Mečiarovej vlády, keď v roku 1997 bol tento inštitút na 2 roky zrušený. Následky tejto zmeny znamenali podľa PSS medziročný pokles uzatvárania nových zmlúv o viac ako 50 %. Táto legislatívna zmena priniesla okrem zníženia záujmu o stavebné sporenie aj zníženie objemu stavebnej výroby v oblasti výstavby bytov, zníženie tvorby HDP, daňových príjmov do štátneho rozpočtu a v neposlednej miere aj nárast nezamestnanosti v oblasti stavebníctva.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 04.10.2010