/en/article/17977/npu-zahajuje-projekt-soucasna-architektura-a-historicke-mesto/ NPÚ zahajuje projekt Současná architektura a historické město
NPÚ zahajuje projekt Současná architektura a historické město

NPÚ zahajuje projekt Současná architektura a historické město

„NPÚ se nebrání současné architektuře", vzkázala generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková architektům a developerům při zahájení projektu Současná architektura a historické město. Jeho cílem je otevřít diskusi na téma nové architektury v historickém prostředí. Pilířem projektu bude speciální webová prezentace www.npu.cz/novostavby, která umožní vytvářet a aktualizovat databázi diskutovaných staveb doplněnou interaktivními mapami, rozhovory se současnými architekty a diskusním fórem. Na webu prezentované realizace budou rozděleny do čtyř sekcí. V sekci „Nové ve starém“ budou představeny pozitivní příklady koexistence historické a soudobé architektury (např. Tančící dům, Palác Langhans, hotel Karlov, budova NTK), v sekci „Nevratné ztráty“ naopak stavby, které místo nebo město nevratně poškodily (např. Špačkův dům, Galerie Myslbek, brněnský Špalíček). V části nazvané „Za oponou“ portál ukáže zásahy, které sice na první pohled nejsou vidět, ale zásadně změnily historické stavby (např. pražské nákupní centrum Palladium). V sekci „Živé město“ pak budou příklady zdařilých adaptací veřejných prostor, jež obohatily historické místo, které jinak vnímáme jako nedotknutelné (Jiřské náměstí v Praze nebo Horní náměstí v Olomouci). Součástí projektu budou i tematické procházky, semináře, přednášky a další doprovodné akce.

Pozornost projektu bude postupně zaměřena na jednotlivé regiony a města, ve kterých byly realizovány pozitivní i negativní příklady novostaveb v historickém prostředí. Jako první je na řadě Liberec, který koncem 90. let nechvalně proslul mnoha brutálními zásahy do svého historického centra, propojením městské samosprávy se stavebními firmami a přílišným podléháním tlaku developerských společností. Po Liberci bude následovat Praha, Ostrava, Brno a případně Hradec Králové.

V sekci „Nevratné ztráty“ najdete i liberecké nákupní centrum Delta. Parcela pro ně byla uvolněna demolicí hodnotného historizujícího měšťanského domu z 80. let 19. století. Hmota novostavby „obstoupila“ pozdně barokní hostinec U Zeleného stromu z roku 1797, který je kulturní památkou. Vzniklo tak bizarní, ale symbolické propojení liberecké soudobé a historické architektury.

Fotografie: NPÚ

 
 
Autor: SF / zs, Dátum 21.10.2010