/en/article/18686/bow-wow-house-behaviorology-v-gjf/ Bow-Wow: House Behaviorology v GJF

Bow-Wow: House Behaviorology v GJF

Od 11. února až do 4. dubna 2011 bude mít česká veřejnost možnost navštívit v Galerii Jaroslava Fragnera výstavu House Behaviorology japonského studia Bow-Wow, připravenou pro benátské bienále 2010 (za posledních osm let vystavoval v Benátkách již potřetí!). Výstava se koná pod záštitou Velvyslanectví Japonska v ČR. K výstavě bude připraven doprovodný program (přednášky a filmová představení).

„Zájem atelieru Bow-Wow se soustřeďuje na chování mikro/makro klimat v našem životním prostředí, lidí a budov. Naše expozice znázorňuje tuto behaviorologickou krajinu prostřednictvím modelů v měřítku 1:20 našich projektů z Tokya, Karuizawy, Kalifornie a Amsterdamu.“ říkají k výstavě architekti.

Atelier Bow-Wow je tokijská firma založená Yoshiharu Tsukamoto a Momoyo Kaijima v roce 1992. Zájem tohoto páru architektů se soustředí na různá odvětví od architektonického návrhu až po urbanistický výzkum a tvorbu uměleckých děl pro veřejný prostor. Atelier navrhl a postavil kolem 20 domů, veřejných muzeí a komerčních budov, především v Tokiu. V posledních letech rozšířil svoji činnost i do zahraničí včetně Francie, Dánska a USA. Knihy ‚Pet Architecture Guidebook‘ a ‚Made In Tokio‘ publikované v roce 2001 patřily mezi mnoho dalších urbanistických výzkumných studií, které vedly k vytvoření experimentálního projektu „mikro-veřejného prostoru“ a nového konceptu veřejného prostoru. Tento projekt byl vystavován po celém světě při takových příležitostech jako jsou bienále v Sao Paulu, Benátkách, Istanbulu a Liverpoolu.

Mimo svoji architektonickou praxi je Yoshiharu Tsukamoto také mimořádný profesor na Tokio Institute of Technology a externě přednáší na Harvard GSD a UCLA. Momoyo Kaijima je mimořádná profesorka na University of Tsukuba, a externě přednáší na Harvard GSD a E.T.H.Zurich.

Přednášky:

  • 9.3. v 19 hod. v GJF: Osamu Okamura: Poválečná japonská architektura – fénix zrozený z popela
  • 23.3. v 19 hod. v nové budově FA ČVUT: Osamu Okamura: Současná japonská architektonická scéna – kuchařská kniha receptů na hubnutí
  • 4.4. v 19 hod.: Momoyo Kaijima: Atelier Bow-Wow / Behaviorology

Další informace: www.gjf.cz a www.bow-wow.jp

 
 
Autor: SF / zs, Dátum 04.02.2011