/en/article/18885/dostupnost-byvania-bola-vlani-blizko-historickeho-maxima/ Dostupnosť bývania bola vlani blízko historického maxima

Dostupnosť bývania bola vlani blízko historického maxima

Dostupnosť bývania v SR sa koncom minulého roka šplhala k historickým maximám. Podľa Tatra banky sa pod to podpísal najmä pokles úrokových sadzieb. „K zlepšeniu prispel aj prekvapivý pokles cien nehnuteľností v poslednom kvartáli 2010, ako i rast nominálnych miezd o 3,8 %,“ dodáva analytik TB Boris Fojtík. Priemerná slovenská rodina tak pri kúpe priemernej nehnuteľnosti dávala v III. štvrťroku 2010 na splátku hypotéky menej ako 1/3 svojho hrubého príjmu.

Dostupnosť bývania by však mala pod vplyvom očakávania vyšších úrokových sadzieb klesať. „Na druhej strane predpokladáme zlepšujúce sa podmienky na trhu práce, ktoré by mali dopyt po bývaní podporiť,“ dopĺňa Fojtík. Dodáva pritom, že ceny nehnuteľností by mali skôr stagnovať, resp. ich nárast by mal byť len mierny, nanajvýš kopírujúci infláciu.

Ceny nehnuteľností na bývanie vlani na Slovensku klesli medziročne v priemere o 3,9 %. Priemerná cena m2 domov a bytov tak dosiahla 1 291 eur. V samotnom IV. štvrťroku bol medzikvartálny pokles o 2,6 % a medziročný o 2,1 %. V III. štvrťroku pritom v porovnaní s druhým vykázali ceny podľa údajov NBS nárast o 0,85 %.

 
 
Autor: SITA, Dátum 10.03.2011