/en/article/19113/bratislava-kraj-chce-spolupracovat-na-projekte-stratene-mesto/ Bratislava: Kraj chce spolupracovať na projekte Stratené Mesto

Bratislava: Kraj chce spolupracovať na projekte Stratené Mesto

Bratislavskí poslanci rokujú dnes o spolupráci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) na projekte Stratené Mesto. V rámci neho sa replika neologickej synagógy obnoví na pôvodnom mieste ako symbol historického odkazu Rybného námestia. Iniciátor projektu – Izraelská obchodná komora na Slovensku chce virtuálne oživiť dnes už fyzicky neexistujúcu časť mesta nesúcu pôvodný názov Podhradie. BSK na podporu projektu chce vyčleniť finančné prostriedky vo výške 12-tisíc eur.

Cieľom projektu je vyvolať vo vedomí mladších generácií žijúcich v meste, ako aj jeho návštevníkov, virtuálny zážitok z časti zbúranej v 60. rokoch 20. storočia. Projekt Stratené mesto Bratislava – Pozsony – Pressburg má byť impulzom, ktorý umožní začať verejné „rozpamätávanie sa“ na tú tradíciu, ktorá bola v priebehu 20. storočia cielene likvidovaná. Idea iniciátorov je umiestniť kľúčovú udalosť do vnútorného priestoru „električky historickej pamäti“, ktorá sa bude pohybovať po „okruhu historickej pamäti“. Jeho stredobodom bude silueta neologickej synagógy, obnovená v podobe kulisy stojacej na Rybnom námestí, kde stála 25 m vysoká budova synagógy, postavená v roku 1893.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 15.04.2011