/en/article/19419/slovenske-centrum-dizajnu-oslavuje-jubileum/ Slovenské centrum dizajnu oslavuje jubileum

Slovenské centrum dizajnu oslavuje jubileum

Rok 2011 je pre Slovenské centrum dizajnu (SCD) jubilejným – organizuje 10. ročník súťaže Národná cena za dizajn a oslavuje 20. výročie svojho vzniku. Preto 27. 5. 2011 v bratislavskom Dome umenia na Nám. SNP slávnostne vyhlásilo výsledky a odovzdalo ocenenia súťaže Národná cena za dizajn 2011. Súčasne otvorilo dve výstavy venované dizajnu: Národná cena za dizajn 2011, ktorá prezentuje súťažné produkty a návrhy, a výstava pri príležitosti 20. výročia založenia SCD.

Tento rok sa do Národnej ceny za dizajn prihlásilo celkovo 150 prác, v kategórii produktový dizajn 46, v kategórii komunikačný dizajn 27, v kategórii študentský produktový dizajn 65, v kategórii študentský komunikačný dizajn 12. Medzi prihlásenými autormi – dizajnérmi a firmami sú známe i nové mená budúcich profesionálov – študentov zo slovenských VŠ. Okrem tradične udeľovaných cien bude tento rok prvýkrát udelená Cena Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania určená inovatívnemu študentskému návrhu.

Výstava 20 rokov SCD predstaví nielen výnimočný dizajn z predchádzajúcich dvoch desaťročí, ale ponúkne aj pohľad na súčasné výsledky mladej generácie grafických a produktových dizajnérov. Výstava pripomenie obdobie začiatku 90. rokov, keď sa podpora dizajnu stala hlavným zmyslom činnosti novozaloženej inštitúcie – SCD. V časti výstavy nazvanej Od designu k dizajnu budú predstavené podstatné akcie organizované SCD – výstavy, súťaže a prehliadky, domáce aj medzinárodné. Počas výstav pripravilo SCD sprievodné akcie, prednášky a prezentácie slovenských dizajnérov a teoretikov.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 03.06.2011