/en/article/19546/kapusany-skolaudovali-bytovku-pre-ludi-postihnutych-zosuvmi/ Kapušany: Skolaudovali bytovku pre ľudí postihnutých zosuvmi

Kapušany: Skolaudovali bytovku pre ľudí postihnutých zosuvmi

Šesť rodín, ktoré prišli počas minuloročných zosuvov pôdy pod Kapušianskym hradom o dom, dostane byty v skolaudovanej nájomnej bytovke v Kapušanoch, okres Prešov. Bytovku začali stavať v októbri 2010. Obec na jej výstavbu získala 366 tis. eur, v čom je štátna dotácia a finančná pomoc zo ŠFRB. Zo sponzorsky darovaných 14 tis. eur zaplatili pilotážne práce a infraštruktúru.

Ako informoval starosta obce Jozef Pribula, v bytovke sú 3 trojizbové, 2 dvojizbové a 1 jednoizbový byt. Zmluvy s nájomníkmi podpíšu na čas určitý v závislosti od podmienok určených ŠFRB, pričom si byty budú môcť neskôr odkúpiť. V postihnutej oblasti bolo 26 domov, z toho 3 novostavby. Časť zbúrali, ďalšie sú určené na demolíciu a 12 domov, z nich 10 nepretržite obývaných, čaká čiastočná sanácia.

Vlani v novembri sa v postihnutej oblasti urobili dva 70-metrové horizontálne vrty. „Po ich sprevádzkovaní hladina spodnej vody klesla o 2,5 metra,“ povedal Pribula. V 2. etape by sa mali urobiť ďalšie opatrenia súvisiace so sanáciou hradného vrchu: dva horizontálne vejáre a odvodňovací kanál. Tie by mali zachrániť 12 domov na čiastočnú sanáciu. V poškodenej lokalite sú aj rozostavané, zatiaľ neskolaudované domy. O ďalšej výstavbe v tejto oblasti sa nateraz neuvažuje.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 28.06.2011