/en/article/19791/baawer-office-house-nova-posila-pro-prazsky-kancelarsky-trh/ Baawer Office House – nová posila pro pražský kancelářský trh

Baawer Office House – nová posila pro pražský kancelářský trh

Už během srpna by měla začít výstavba nového kancelářského projektu Baawer Office House v pražských Stodůlkách. Jde o projekt společnosti Gaceta, což je skupina soukromých investorů; náklady výstavby jsou odhadovány na 115 – 120 mil. Kč, kolaudace by měla být zhruba za rok. Autorem architektonického návrhu je česko-nizozemské Studio Acht, které u nás stojí mj. za brněnským projektem Spielberk Office Park.

O pronájem celkem 3 000 metrů čtverečních „ačkových“ kanceláří se stará společnost Jones Lang LaSalle (JLLS). „Finišujeme dohodu s prvním nájemcem, který si pronajal přibližně polovinu celého objektu,“ komentoval aktuální úroveň předpronájmů Eduard Forejt z JLLS. Deklarované nájemné činí 12,90 eur za metr plochy na měsíc, servisní poplatky byly stanoveny na 92 Kč na metr čtvereční. „V lokalitě Stodůlek je nájemné v budově Baawer mírně pod zdejší nejvyšší úrovní. To je dáno tím, že projekt není umístěn přímo na trase metra,“ říká E. Forejt.

Baawer OH je jednoduchá budova složená ze dvou do sebe zapuštěných hranolů, s velkým sloupovým loubím, o čtyřech nadzemních podlažích (557 – 930 metrů čtverečních), s 69 parkovacími místy v podzemí.

Loni bylo v Praze na trh uvedeno pouhých 42 000 metrů čtverečních nových kanceláří, letos by to ale mělo být už přes 100 000 metrů, když zhruba stejný přírůstek se očekává v roce 2012. V rekordním roce 2008 výstavba dosáhla úrovně 322 000 metrů čtverečních. Většina nových kancelářských budov se dnes staví na základě předpronájmu, Baawer je v tomto ohledu jednou z mála výjimek.

 
 
Autor: SF / pb, Dátum 16.08.2011