/en/article/20124/dunajska-streda-na-malom-dunaji-vyrastie-vodna-elektraren/ Dunajská Streda: Na Malom Dunaji vyrastie vodná elektráreň

Dunajská Streda: Na Malom Dunaji vyrastie vodná elektráreň

Spoločnosť Prvá Produkčná plánuje na Malom Dunaji výstavbu malej vodnej elektrárne v obci Eliášovce v dunajskostredskom okrese. Jej výstavba by si mala vyžiadať asi 3 mil. eur a ročne by mala vyrobiť vyše 5 000 MWh elektrickej energie.

„V navrhovanej lokalite sú vhodné hydrologické, reliéfové a geologické podmienky na vybudovanie malej vodnej elektrárne, ktorým sa plnia základné priority energetickej politiky SR,“ zdôvodnil investor svoj zámer, ktorý už predložil na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA). „So začiatkom výstavby sa uvažuje v budúcom roku, jej predpokladané trvanie sú dva roky,“ dodal. V Bratislave sídliaca spoločnosť Prvá Produkčná, s.r.o. vznikla podľa výpisu z OR SR v roku 2001.

Vláda v tomto roku už schválila koncepciu ministerstva životného prostredia. Podľa nej sa do roku 2030 má v SR prostredníctvom malých vodných elektrární vyrobiť ročne 850 GWh elektrickej energie. V súčasnosti vyrobia malé vodné elektrárne približne 300 GWh.

 
 
Autor: SITA, Dátum 14.10.2011