/en/article/20231/poprad-takmer-stvornasobne-zvysil-statnym-instituciam-najomne/ Poprad takmer štvornásobne zvýšil štátnym inštitúciám nájomné

Poprad takmer štvornásobne zvýšil štátnym inštitúciám nájomné

Mesto Poprad zvýšilo nájomné okresnému úradu (OÚ) a Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v administratívnej budove na Nábreží Jána Pavla II. 16. Poslanci MZ na ho zvýšili z približne 9 eur za m2 na takmer štvornásobok. Po novom zaplatia obe štátne inštitúcie 33 eur za m2 prenajatých priestorov. „Nerád by som používal nejaké silné slová, ale boli sme roky trpezliví. My sme už v takej situácii, že sme museli urobiť tento krok. Aj štát sa chová k samospráve ináč, ako pred 5 či 7 rokmi,“ zhodnotil rozhodnutie mesta primátor Anton Danko.

ÚPSVR namiesto doterajších 22 318 zaplatí 88 841,28 eur. OÚ namiesto 16 612 zaplatí na nájomnom 66 060,39 eur. „Navýšenie je rapídne, skoro štvornásobné. Keby sa to nájomné priebežne upravovalo, dalo by sa to skôr riešiť, aj ten havarijný stav, lebo by sa investície viac otáčali,“ uviedol prednosta popradského OÚ a zároveň poslanec MZ Milan Baran. Uvedomuje si, že súčasné nájomné oboch úradov bolo nízke. V ekonomike je podľa neho prirodzený nárast cien o mieru inflácie.

Podľa primátora mesto už viackrát oslovilo štátne orgány so žiadosťou o podporu pri investičných akciách v objekte, kde sídlia OÚ i ÚPSVR. Poprad nie je podľa neho prvým mestom, ktoré zreálnilo ceny prenájmu pre štátne orgány. ÚPSVR, ktorý má v Poprade vlastný objekt v bývalých kasárňach, podľa Danka doteraz do tohto objektu neinvestoval žiadne peniaze a rovnako nechcel prispieť ani na obnovu priestorov, kde sídli v súčasnosti.

 
 
Autor: SITA, Dátum 02.11.2011