/en/article/20319/rimavska-sobota-v-ozdanoch-chcu-postavit-bioplynove-stanice/ Rimavská Sobota: V Ožďanoch chcú postaviť bioplynové stanice

Rimavská Sobota: V Ožďanoch chcú postaviť bioplynové stanice

Pri Rimavskej Sobote zrejme vyrastú dve bioplynové stanice. Postaviť ich plánuje spoločnosť Lexus, s.r.o. „Dôvodom je výroba elektrickej energie z OZE v súlade s požiadavkou medzinárodných spoločenstiev na zníženie spotreby fosílnych palív a zníženie emisií z ich spaľovania,“ zdôvodnila spoločnosť vo svojom investičnom zámere, ktorý už predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA). Na výstavbu 1 samostatnej kompletnej bioplynovej stanice sa predpokladajú náklady približne 4 milióny eur.

S výstavbou bioplyniek v katastrálnom území obce Ožďany plánuje investor začať v 2. kvartáli 2012 a ukončiť ju o rok neskôr. Elektrinu a teplo budú vyrábať vďaka bioplynu, ktorý vznikne pri spracovávaní biomasy z poľnohospodárskej výroby, a to kukuričnej siláže a ciroku. Elektrickú energiu chce investor dodávať do distribučnej siete. Vyrobené teplo sa bude používať pre potreby bioplynovej stanice a prebytky bude možné výhľadovo použiť na vykurovanie najbližších objektov, fóliovníkov a ďalších priestorov obce Ožďany. Výkon staníc by sa mal pohybovať na úrovni 1 MW.

Bioplynové stanice sú v súčasnosti na Slovensku populárne. V tomto roku predložilo na posúdenie štátnym orgánom investičný zámer viacero firiem, ktoré majú záujem prispieť do slovenskej energetickej siete elektrinou z bioplynu vyrobeného spaľovaním biomasy z poľnohospodárskej produkcie, ale aj kuracieho trusu či prasacej hnojovice. Bioplynky by mali vyrásť v Humennom, Hlohovci, v Kamenici nad Cirochou, pri Moldave nad Bodvou, v obci Štrkovec či v Medzilaborciach.

 
 
Autor: SITA, Dátum 18.11.2011