/en/article/20415/bratislava-prehrala-spor-suvisiaci-s-budovou-pko/ Bratislava prehrala spor súvisiaci s budovou PKO

Bratislava prehrala spor súvisiaci s budovou PKO

Okresný súd Bratislava I. dal za pravdu Henbury Development (HD), ktorá vlastní pozemky pod PKO v Bratislave, v jej spore s mestom Bratislava. Spoločnosť sa domáhala potvrdenia platnosti právnych úkonov (Zmluvy o spolupráci a Preberacieho protokolu) a ich dodatkov, ktorými sa podľa žalobcu hlavné mesto zaviazalo zabezpečiť zbúranie PKO na náklady spoločnosti. „Súd určuje, že zmluva o spolupráci z 2. 6. 2006, dodatky číslo 1 a 2 k zmluve o spolupráci, uzavreté medzi žalobcom a žalovaným, sú platné,“ uviedol hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak. Okrem toho určuje, že „preberací protokol z 24. 11. 2010 a dodatky 1 až 10 k preberaciemu protokolu uzavreté medzi žalobcom a žalovaným sú platné“.

Podľa názoru súdu žalobca osvedčil existenciu naliehavého právneho záujmu na požadovanom určení. „Súdu v rámci civilného konania neprináležalo skúmať, či podmienky na vydanie búracieho povolenia boli alebo neboli splnené, teda či búracie povolenie je alebo nie je zákonné,“ zdôraznil Adamčiak. Podľa jeho slov zákonnosť takéhoto rozhodnutia sa preskúmava v rámci správneho súdnictva. „Súd teda posúdil predbežnú otázku, že je dané oprávnenie od hlavného mesta zbúrať budovu PKO,“ konštatoval Adamčiak.

Podľa žaloby spoločnosť HD v apríli 2005 požiadala mesto o kúpu pozemkov na nábreží Dunaja. Informovala, že tam chce uskutočniť investičný projekt revitalizácie dunajského nábrežia River side city, ktorý podľa tejto spoločnosti predpokladal aj odstránenie stavieb vo vlastníctve mesta nachádzajúcich sa na týchto pozemkoch, vrátane budovy PKO. Mestské zastupiteľstvo schválilo predaj pozemkov v júni 2005.

 
 
Autor: SITA, Dátum 06.12.2011