/en/article/20659/trencin-investor-chce-22-miliona-za-nezasypanu-jamu/ Trenčín: Investor chce 2,2 milióna za nezasypanú jamu

Trenčín: Investor chce 2,2 milióna za nezasypanú jamu

Spoločnosť Tatra Real Trade chce od mesta za nezasypanú jamu v centre Trenčína viac peňazí. Pôvodne žiadala 1,2 milióna € ako odškodné, na včerajšom súdnom pojednávaní však zmenila sumu na viac ako 1,9 milióna € s príslušenstvom, čo je zhruba 2,2 milióna €. Okresný súd v Trenčíne tak ani tentoraz nerozhodol v prípade platobného rozkazu firmy voči mestu Trenčín. Pojednávanie odročil na 20. 4. Právny zástupca spoločnosti zároveň súd požiadal, aby na ďalšom pojednávaní vypočul bývalého trenčianskeho primátora Branislava Cellera. Obhajcovia mesta to vnímajú ako bezpredmetné.

Spoločnosť chcela postaviť na pešej zóne podzemné garáže a obchodnú galériu. Problém s „jamou“ vznikol po tom, čo archeológovia pred Domom armády v hĺbke asi 2 m objavili zvyšky vonkajšej línie mestského opevnenia. Ide pravdepodobne o jeho predsunutú časť, vybudovanú niekedy v 17. storočí. Podľa pamiatkarov ide o slovenskú raritu a nariadili nález zachovať na mieste. S tým investor nesúhlasil, pretože by zámer v projektovanej podobe nedokázal postaviť. Spoločnosť Tatra Real žiadala nález vytiahnuť na povrch a tam ho prezentovať. S týmto návrhom súhlasilo aj mesto, pamiatkari však neustúpili a ministerstvo kultúry medzitým nález vyhlásilo za Národnú kultúrnu pamiatku. Investor odstúpil a jama ostala mestu, lebo pozemky mala spoločnosť na základe zmluvy získať až po kolaudácii garáží.

 
 
Autor: SITA, Dátum 26.01.2012