/en/article/20868/prazska-nadrazi-nevyuzita/ Pražská nádraží ne/využitá
Pražská nádraží ne/využitá

Pražská nádraží ne/využitá

Nadcházející týden bude v české metropoli ve znamení nádraží a jejich revitalizace. Výstavou v Galerii Jaroslava Fragnera (7. – 13. 3.) a mezinárodní odbornou konferencí na pražském Magistrátu (8. 3.) bude zahájen rozsáhlý projekt Pražská nádraží ne/využitá, který si všímá přítomnosti a budoucnosti nádražních objektů i železničních areálů na území Prahy.

Jak v dlouhodobém časovém horizontu udržet nenahraditelné nádražní budovy, přestože ztratily svou dopravní funkci? Jaká náplň je vhodná pro smíchovské, bubenečské a žižkovské nádraží či Masarykovo nádraží? A jakou úlohu mají železniční nemovitosti v rozvoji Prahy? Tyto a mnoho dalších otázek bude zodpovězeno v rámci připravované výstavy, konference i sborníku.

Na konferenci se o své zkušenosti s konverzí železničních nemovitostí přijedou podělit i architekti, urbanisté nebo developeři ze Španělska, Nizozemí, Německa, Rakouska a Dánska.

Pořadateli jsou Galerie Jaroslava Fragnera, Výzkumné centrum průmyslového dědictví FA ČVUT a o.s. Tady není developerovo.

Fotografie:
Vídeň Hauptbahnhof (foto ÖBB, Stadt Wien)
Masarykovo nádraží – dílny (foto Lukáš Beran)
Nádraží Veleslavín (foto Jan Zikmund)
Nádraží Holešovice-Bubny – dílny (foto Lukáš Beran)

 
 
Autor: SF / zs, Dátum 02.03.2012