/en/article/21069/na-vd-gabcikovo-vyrastie-luxusna-rezidencna-stvrt/ Na VD Gabčíkovo vyrastie luxusná rezidenčná štvrť

Na VD Gabčíkovo vyrastie luxusná rezidenčná štvrť

Na vodnom diele Gabčíkovo vyrastie luxusná rezidenčná štvrť, čo umožnil dodatok k zmluve, ktorý štátne vodohospodárske podniky uzavreli tesne pred voľbami s firmou Danubia Invest. Namiesto čisto rekreačného areálu, ktorý bol pôvodne v pláne, vybudujú podľa Hospodárskych novín v chránenom území byty a viladomy, pričom vodohospodári odsúhlasili aj zasypanie časti Gabčíkova, kde budú nové rezidencie. „Zámer sa realizuje v najcennejšej migračnej zastávke a zimovisku pre vodné vtáctvo v strednej Európe,“ upozornil ochranár z SOS/Birdlife Jozef Ridzoň. Podľa neho pre zástavbu zaniknú viaceré hniezdne kolónie.

Ako ďalej uvádzajú HN, vodohospodári zmeny obhajujú tým, že štát získa viac peňazí od Danubia Investu. Firma vyhrala súťaž ešte v roku 2005 s projektom Medzinárodného strediska športu a cestovného ruchu, pričom mala postaviť tiež hotel v Čunove s 540 lôžkami. Podľa dodatku môže byť zástavba hustejšia a mať iný charakter. Investor postaví bytové domy s takmer 600 apartmánmi a vyše 30 viladomov, v novej rezidenčnej štvrti by tak mohlo žiť niekoľko tisíc obyvateľov. Člen predstavenstva Danubia Invest Július Kováčik si nemyslí, že sa projekt zameraný na rozvoj cestovného ruchu posúva do komerčnej roviny, čo nebolo predmetom súťaže. „Sme komerčný subjekt a nikdy sme netvrdili, že športovo-rekreačný projekt má byť stratový.“

Podľa stále platného časového harmonogramu mala byť väčšia časť Danubia Parku už hotová. V skutočnosti sa s jeho výstavbou po 6 rokoch zatiaľ nezačalo. Okrem rezidenčnej časti by tu mal vyrásť prístav a lodenica pre rekreačné plavidlá, golfový klub s hotelom, polyfunkčné centrum ako multifunkčná hala, kongresové centrum a hotel, ale aj akvapark, rekreačné chaty, športoviská, jazdecký areál, kemping a ďalšie zariadenia cestovného ruchu.

 
 
Autor: SITA / jup, Dátum 11.04.2012