/en/article/21238/kezmarok-v-meste-chcu-postavit-bioplynovu-stanicu/ Kežmarok: V meste chcú postaviť bioplynovú stanicu

Kežmarok: V meste chcú postaviť bioplynovú stanicu

V Kežmarku zrejme vyrastie nová bioplynová stanica. Postaviť ju chce spoločnosť Ika Trans, s.r.o. Výstavba bioplynky si vyžiada investíciu na úrovni približne štyri milióny eur. Ako vyplýva z investičného zámeru, ktorý už spoločnosť predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA), ročne by mala plánovaná bioplynová stanica vyrobiť viac ako sedem tisíc megawatthodín elektrickej energie.

Bioplynka bude umiestnená vedľa areálu kežmarského poľnohospodárskeho družstva v areáli spoločnosti Tatranská mliekareň, a.s. Elektrinu a teplo bude investor v bioplynovej stanici vyrábať prostredníctvom bioplynu vyrobeného z tuhých a kvapalných zvyškov z poľnohospodárskej výroby. Ročne by mala bioplynová stanica na výrobu bioplynu spotrebovať viac ako tridsaťtisíc ton biomasy.

Časť vyrobenej elektrickej energie bude spoločnosť dodávať pre potreby Tatranskej mliekarne a časť bude dodávať do distribučnej siete. Všetko teplo bude spoločnosť vo forme vodnej pary dodávať taktiež pre potreby Tatranskej mliekarne. S výstavbou bioplynky chce investor začať už v polovici tohto roka. Ukončenie výstavby je naplánované koncom tohto roka.

 
 
Autor: SITA, Dátum 18.05.2012