/en/article/21533/bratislava-parkovisko-k-cyklomostu-maju-vybudovat-do-dvoch-mesiacov/ Bratislava: Parkovisko k cyklomostu majú vybudovať do dvoch mesiacov

Bratislava: Parkovisko k cyklomostu majú vybudovať do dvoch mesiacov

Záchytné parkovisko v bratislavskej Devínskej Novej Vsi by mali vybudovať do dvoch mesiacov, informoval o tom starosta mestskej časti Milan Jambor. Parkovisko má slúžiť cyklistom, ktorí sa chcú cez cyklomost dostať do Rakúska. „Ľudia prídu autami, na tomto parkovisku ich zaparkujú a môžu ďalej pokračovať na bicykli,“ povedal starosta.

Parkovisko postavia vďaka Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúska republika 2007 – 2013 a projektu Behind the bridge (Za mostom). Devínska Nová Ves získala na jeho vybudovanie od Európskej únie 80-tisíc eur. Parkovisko bude určené pre jeden autobus a 18 áut, pribudnúť by mala aj fontánka a posed. Nachádzať sa bude približne 500 metrov od cyklomosta pri vstupe do Devínskej Novej Vsi. Stavbu mosta pre peších a cyklistov medzi Devínskou Novou Vsou a rakúskym Schlosshofom riadne ukončili, čoskoro by ho mali sprístupniť pre verejnosť. Oficiálne ho však plánujú otvoriť 22. septembra.

Projekt Za mostom je spoločnou iniciatívou Bratislavského kraja, ktorý je v ňom vedúcim partnerom, a Spolkovej krajiny Dolné Rakúsko. Pozdĺž rieky Morava revitalizovať bunkre aj budovať cyklotrasy pozdĺž bývalej železnej opony, osadia tiež cyklostojany a infostojany popri vytypovaných gastronomických zariadeniach. Renovované bunkre majú zatraktívniť cyklotrasy v tomto území a prispieť k rozvoju cezhraničného turistického ruchu. Projekt má rozpočet 475-tisíc eur, takmer celú sumu, 95 percent nákladov, uhradí Európsky fond regionálneho rozvoja.

 
 
Autor: SITA, Dátum 01.08.2012