/en/article/21534/v-2-kvartali-nepribudli-priemyselne-priestory-na-prenajom/ V 2. kvartáli nepribudli priemyselné priestory na prenájom

V 2. kvartáli nepribudli priemyselné priestory na prenájom

Na Slovensku v druhom štvrťroku nepribudla žiadna stavba s ponukou priemyselných priestorov na prenájom. Ich celková plocha tak stále ostáva na úrovni približne 1,2 mil. metrov štvorcových. Oproti predošlému kvartálu však podľa analýzy realitno-poradenskej spoločnosti Cushman&Wakefield klesla neobsadenosť o 0,5 % na 3,6 %. Spôsobili to hlavne noví nájomcovia, ktorí si prenajali 14,5 tis. metrov štvorcových priemyselných priestorov.

Celkovo si nájomcovia prenajali 48 tis. metrov štvorcových, čo oproti prvému štvrťroku 2012 predstavuje nárast o 15,4 %. „Druhý štvrťrok sa niesol hlavne v znamení predlžovania nájomných zmlúv,“ povedal Martin Baláž, vedúci oddelenia priemyselných nehnuteľností v Cushman&Wakefield. "Nová výstavba, ktorá momentálne prebieha v bratislavskom, košickom a žilinskom kraji ovplyvní vývoj trhu hlavne v ďalších štvrťrokoch,“ dodal Baláž. Predpokladá tiež, že špekulatívna výstavba, ktorá začala na konci minulého a začiatkom tohto roku, mieru neobsadenosti takisto zvýši hlavne v druhej polovici roka.

Spoločnosť Cushman & Wakefield je najväčším súkromným poskytovateľom služieb v oblasti komerčných nehnuteľností na svete. Vznikla v roku 1917 a v súčasnosti má 243 kancelárií v 60 krajinách a viac ako 14 tis. zamestnancov. Na slovenský trh vstúpila v roku 2008 a dnes vo svojej pražskej a bratislavskej kancelárii zamestnáva 128 ľudí.

 
 
Autor: SITA, Dátum 01.08.2012