/en/article/21894/snina-energy-chce-postavit-nove-kogeneracne-jednotky/ Snina Energy chce postaviť nové kogeneračné jednotky

Snina Energy chce postaviť nové kogeneračné jednotky

Spoločnosť Snina Energy, s.r.o. plánuje investíciu za 2,2 mil. eur. Podnik chce investovať do inštalácie dvoch kogeneračných jednotiek v existujúcej plynovej kotolni vo svojom sninskom areáli. Firma chce inštalovať kogeneračné jednotky slúžiace pre kombinovanú výrobu tepla a elektrickej energie prostredníctvom zemného plynu kvôli racionalizácii výroby energií.

“Na rozdiel od tradičných technológií samostatnej výroby elektriny a samostatnej výroby tepla sa pri kogenerácii lepšie zhodnocujú primárne energetické zdroje a šetria finančné prostriedky. Použitie kogeneračného spôsobu výroby tepla a elektriny teda znamená až 35-percentnú úsporu palív a takou istou mierou sa podieľa aj na znížení ekologickej záťaže krajiny,“ uviedla spoločnosť vo svojom investičnom zámere, ktorý už predložila na posúdenie vplyvov na životné prostredie (EIA).

Inštalovaný tepelný a elektrickú výkon nových kogeneračných jednotiek sa bude pohybovať na úrovni troch megawattov. Ročne by mali kogeneračné jednotky vyrobiť vyše 17 tisíc megawatthodín tepla a taktiež 17 tisíc megawatthodín elektrickej energie. Ročne by mali jednotky spotrebovať viac ako štyri milióny metrov kubických zemného plynu. S realizáciou investičného zámeru chce spoločnosť Snina Energy začať vo februári budúceho roka. Ukončenie výstavby je naplánované zhruba o štyri mesiace neskôr.

 
 
Autor: SITA, Dátum 20.11.2012