/en/article/21928/nitra-formou-ppp-projektu-opravia-30-ciest-za-sedem-milionov-eur/ Nitra: Formou PPP projektu opravia 30 ciest za sedem miliónov eur

Nitra: Formou PPP projektu opravia 30 ciest za sedem miliónov eur

Mesto Nitra plánuje v rámci jedného veľkého projektu opraviť všetky svoje cesty, ktoré sú v nevyhovujúcom stave. Náklady na opravu 30 ciest predstavujú sedem miliónov eur bez DPH. „Je to balík, ktorý by mal uzavrieť opravu komunikácií v meste Nitra. Rozhodli sme sa preň preto, lebo máme niektoré výzvy pred sebou – podpísali sme Dohovor primátorov, to znamená znižovanie prašnosti, emisií,“ povedal primátor Jozef Dvonč. Opravy sa budú robiť v rokoch 2013 a 2014. Mesto vyberie verejnou súťažou dodávateľskú firmu, tá potom z vlastného úveru zabezpečí všetky stavebné práce, kolaudácie a za stav ciest bude ručiť desať rokov. Po výstavbe od nej mesto odkúpi pohľadávku. Celkovú sumu bude splácať desať rokov. „Tento spôsob financovania nejde do dlhovej služby mesta, je to výhodnejšie ako zobrať si úver,“ zdôvodnil prednosta nitrianskej radnice Igor Kršiak. Nitra sa inšpirovala mestami Košice a Banská Bystrica, kde tiež už opravovali cesty formou PPP projektu, teda verejno-súkromného partnerstva. Verejnú súťaž na dodávateľa chce mesto robiť ešte cez zimu, na jar sa už majú začať práce.

Okrem ciest vo všetkých mestských častiach vybudujú aj chodník na Dlhej ulici v Janíkovciach. Golianovu ulicu na Čermáni rozšíria a súčasťou rozsiahleho projektu je aj vybudovanie dvoch cyklotrás. Jedna pôjde od Univerzitného mosta pozdĺž rieky, druhá od Mestského parku na Sihoti po Vodnú ulicu. „V júni poslanci nadiktovali 50 ulíc, všetky sme si fyzicky prešli. Tie, ktoré boli ešte v dobrom stave sa z pôvodného zoznamu vyčlenili a niektoré sa do zoznamu dopísali,“ povedal viceprimátor Štefan Štefek. Napríklad v Starom meste opravia ulice Staničná, Podzámska, Jesenského a Župné námestie, vznikne tiež nové prepojenie Wilsonovho nábrežia s Hodžovou ulicou. „Súvisí to aj s tým, že budúci rok je 1150. výročie príchodu Cyrila a Metoda a chceme, aby Staré mesto, najmä tá časť pod hradom, nejako vyzerala,“ podotkol Štefek.

 
 
Autor: SITA, Dátum 30.11.2012