/en/article/22073/tendre-na-stavbu-usekov-r2-chce-nds-zacat-o-niekolko-dni/ Tendre na stavbu úsekov R2 chce NDS začať o niekoľko dní

Tendre na stavbu úsekov R2 chce NDS začať o niekoľko dní

Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) plánuje vyhlásiť verejné obstarávanie na výstavbu úsekov rýchlostnej cesty R2 Zvolen východ – Pstruša, Pstruša – Kriváň a Ruskovce – Pravotice v najbližších dňoch. Stále považuje za reálne, aby boli tieto súťaže ukončené počas prvého polroka tohto roku.

„Začiatok verejného obstarávania bol viazaný na vydanie stavebného povolenia na uvedené úseky R2. Na všetky úseky sú aktuálne vydané stavebné povolenia a nadobúdajú právoplatnosť. Oneskorenie oproti plánovaným termínom bolo spôsobené prieťahmi v rámci majetkovo-právneho vysporiadania pre odvolacie konania proti vyvlastňovacím rozhodnutiam,“ informoval agentúru SITA hovorca NDS Marcel Jánošík.

Súčasná vláda Roberta Fica na prvom výjazdovom rokovaní v Poltári vlani v júni rozhodla, že výstavba úsekov R2 Zvolen východ – Pstruša v dĺžke 8 kilometrov s odhadovanými nákladmi 142 mil. eur a Pstruša – Kriváň v dĺžke 10,1 kilometra za 232 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH) by sa mala začať do konca júna tohto roka. Dovtedy by malo byť zabezpečené majetkovo-právne vysporiadanie aj potrebná dokumentácia pre začatie oboch stavieb. Obe rýchlostné cesty by mali byť hotové v roku 2015, aby mohli byť financované zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu cez Operačný program Doprava ešte v terajšom programovom období.

 
 
Autor: SITA, Dátum 28.01.2013