/en/article/22105/ceny-nehnutelnosti-na-byvanie-vlani-poklesli-o-11/ Ceny nehnuteľností na bývanie vlani poklesli o 1,1 %
Ceny nehnuteľností na bývanie vlani poklesli o 1,1 %

Ceny nehnuteľností na bývanie vlani poklesli o 1,1 %

Ceny nehnuteľností na bývanie na Slovensku v minulom roku v porovnaní s rokom 2011 poklesli o 1,1 %. Priemerná cena metra štvorcového nehnuteľností na bývanie dosiahla v minulom roku 1 237 eur, kým rok predtým to bolo 1 251 eur. Vyplýva to z výpočtov Národnej banky Slovenska (NBS), ktorá vychádza z údajov Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS). V samotnom štvrtom štvrťroku dosiahla priemerná cena metra štvorcového nehnuteľností na bývanie na Slovensku 1 247 eur, čo bolo medzikvartálne viac o 0,6 % a medziročne o 0,9 %. „Priemerné ceny bytov sa znížili, kým priemerné ceny domov rástli už štvrtý štvrťrok po sebe, čo prispelo k zovretiu nožníc medzi priemernými cenami bytov a priemernými cenami domov,“ uvádza centrálna banka v zverejnenom komentári.

Rast priemerných cien domov a bytov v troch významnejších slovenských krajoch, a to v Bratislavskom, Žilinskom a Prešovskom, spôsobil podľa NBS aj úhrnný celoslovenský rast priemerných cien nehnuteľností na bývanie. V uvedených troch krajoch sa v poslednom vlaňajšom štvrťroku zvýšili priemerné ceny tak bytov, ako aj domov. „Vývoj priemerných cien nehnuteľností na bývanie v posledných dvoch štvrťrokoch prispel k posilneniu dominancie Bratislavského kraja, lebo ich už vysoká úroveň sa v posledných štvrťrokoch opäť zvyšuje,“ dodáva centrálna banka. Aktuálne v Bratislavskom kraji dosahujú priemerné ceny domov a bytov hodnotu 1 679 eur za meter štvorcový, čo predstavuje úroveň priemeru za rok 2011, ale je to zhruba o 17 % menej v porovnaní s najvyššou priemernou cenou v druhom štvrťroku 2008. Predpokladané zníženie výkonnosti slovenskej ekonomiky v roku 2013 neprinesie podľa NBS zásadné zlepšenie bonity domácností, ani ich očakávaní do budúcnosti a schopnosti, či ochoty sa zadlžiť kvôli bývaniu. „Tieto skutočnosti budú s veľkou pravdepodobnosťou určujúce aj pre najbližší vývoj na slovenskom trhu s bývaním. Preto je pravdepodobná skôr jeho pokračujúca stagnácia vo väčšine regiónov,“ očakáva centrálna banka. Dodáva pritom, že pravdepodobne bude v najbližšom období pokračovať aj trend znižovania priemerných cien predražených bytov v novostavbách a stabilizácie priemerných cien rodinných domov. „Súvisí to často s možnosťou získať cenovo výhodnejšie bývanie v rodinnom dome v prijateľnej lokalite a s porovnateľnou rozlohou a komfortom bývania ako v mestskom byte,“ uvádza NBS.

Podľa analytičky Poštovej banky Evy Sadovskej medziročný nárast cien domov a bytov v poslednom vlaňajšom štvrťroku o 0,9 % predstavoval prvý medziročný nárast cien v štvrťročnom hodnotení od konca roku 2008. „Aj napriek nárastu cien počas druhého polroka 2012, sa byty a domy predávajú v priemere o takmer štvrtinu lacnejšie ako tesne pred vypuknutím krízy. Byty a domy sa tak dajú naďalej kúpiť za porovnateľné sumy ako pred piatimi rokmi, teda počas roka 2007,“ uvádza Sadovská. Súčasný ekonomický vývoj v krajine a s ním súvisiaca vysoká miera nezamestnanosti zatiaľ podľa analytičky Poštovej banky nenaznačujú, že by v roku 2013 mali začať ceny nehnuteľností výraznejšie rásť. „Aj naďalej sa preto prikláňame k scenáru stagnácie cien nehnuteľností,“ konštatuje Eva Sadovská.

Ilustračné foto: SXC

 
 
Autor: SITA, Dátum 06.02.2013