/en/article/23971/vyrastie-na-racianskej-ulici-nova-28-poschodova-budova/ Vyrastie na Račianskej ulici nová 28-poschodová budova?

Vyrastie na Račianskej ulici nová 28-poschodová budova?

S pozemkom na Račianskej ulici, ktorý sa nachádza medzi Škultétyho a Budyšínskou ulicou, sa už dlhé roky nič nedeje. Dnes sa tu nachádza len zdevastovaný priestor, ktorý obývajú bezdomovci, pritom boli v tejto lokalite veľké plány.

Na vedľajšom pozemku bývalej BEZ-ky (Bratislavské elektrotechnické závody) mal kedysi vyrásť komplex Slovany, ktorý by sa ťahal až do výšky 42 poschodí. Megalomanský projekt v pôvodnom pláne počítal s 35 poschodiami, neskôr počet poschodí narástol až na finálnych 42, čím by vznikli jedny z najvyšších slovenských mrakodrapov. Projekt Slovany sa nakoniec aj z finančných dôvodov nerealizoval. Pozemok nakoniec odkúpila Penta a dnes na ňom už stavia omnoho komornejší projekt Pri Mýte, ktorý rešpektuje okolitú zástavbu a zhodnotí tak dlhodobo zanedbaný priestor. Čo však čaká nemenej zanedbaný susedný pozemok, na ktorom sa dodnes nič nedeje a chátra? Aj tu zneli plány veľkolepo. Pozemok odkúpila rakúska spoločnosť Wien-Süd , ktorá pre potreby projektu založila spoločnosť 1. Račianska a plánovala tu postaviť bytový komplex Nové Slovany. Táto spoločnosť nebola na slovenskom realitnom trhu nováčikom, postavili už rezidenčné projekty v Opoji pri Trnave a na Brečtanovej ulici na Kolibe. Podľa dostupných informácií, na území bývalej Ferony možno vyrastú 3 budovy. Dve menšie by sa mali ťahať do výšky 6 a 8 poschodí, tretia najvyššia má podľa megalomanského plánu spoločnosti Wien-Süd vyrásť až do výšky 28 poschodí. Začiatok výstavby sa však neustále posúva. Podľa pôvodných plánov sa malo začať s výstavbou už koncom roka 2008, do dnešného dňa je však pozemok iba strach naháňajúcim miestom, ktoré obývajú bezdomovci a na ktoré majú nepríjemný výhľad obyvatelia okolitých domov.

Viac na: http://www.bratislavskenoviny.sk/…-budova.html?…

Zdroj: Bratislavské noviny

 
 
Autor: mm, Dátum 28.07.2015