/en/article/8547/cina-schvalila-jednotnu-dan-pre-zahranicne-aj-domace-firmy/ Čína schválila jednotnú daň pre zahraničné aj domáce firmy

Čína schválila jednotnú daň pre zahraničné aj domáce firmy

Čínsky parlament v piatok schválil zákon, ktorý ukončil tridsaťročné obdobie daňových úľav pre zahraničných investorov, ktorí tak budú platiť rovnaké dane ako čínske podniky. Daňová sadzba z príjmov väčšiny firiem sa zjednotí na úrovní 25 %. Doteraz čínske spoločnosti platili 33-percentnú daň, zatiaľ čo zahraniční investori boli prvé dva roky oslobodení od daní a neskôr platili daň z príjmu vo výške 10 %.
Poslanci čínskeho parlamentu schválili tento zákon v piatok, kedy sa skončilo dvanásťdňové zasadnutie Všečínskeho zhromaždenia ľudových zástupcov. Daňové úľavy prilákali do Číny v posledných dvoch desaťročiach investície vo výške takmer 700 mld. USD a podporili ekonomický rast krajiny, ktorá sa tak stala štvrtou najväčšou ekonomikou na svete. Čínske podniky sa však sťažovali na nerovnaké zaobchádzanie v porovnaní so zahraničnou konkurenciou. 

Nový zákon zvýši celkový daňový výber od zahraničných investorov približne o 5,5 mld. USD ročne, povedal minulý týždeň čínsky minister financií Ťin Žen-čching. Naopak štát stratí približne 12,5 mld. USD ročných daňových príjmov vzhľadom na nižšie dane pre čínske firmy. Minister neočakáva, že zmena neovplyvní úroveň zahraničných investícií v Číne. 

Podľa nového zákona zahraničné spoločnosti, ktoré sa už kvalifikovali pre daňové úľavy môžu ich využívať ešte maximálne päť rokov. Legislatívna úprava tiež ponúka nižšie sadzby dane pre investície v sektore rozvoja technológií. Odborníci očakávajú, že vláda tiež ponúkne zníženie daní pre investície na ochranu životného prostredia.

 
 
Autor: SITA - Slovenská tlačová agentúra, Dátum 16.03.2007