/en/article/8617/v-meste-vybuduju-novy-priemyselny-park/ V meste vybudujú nový priemyselný park

V meste vybudujú nový priemyselný park

Nový priemyselný park, v ktorom by malo v prvej etape nájsť prácu približne 500 ľudí, vybudujú v Dolnom Kubíne za areálom bývalých závodov valivých ložísk v časti Mokraď. Prvým investorom v parku je nemecká spoločnosť Prymetall. S výstavbou priemyselnej haly chce začať okamžite po získaní stavebného povolenia. Jej celkové investície predstavujú takmer 2 mil. eur, čo je podľa súčasného kurzu približne 67,2 mil. Sk. Odberateľom firmy by sa mala stať spoločnosť Utilux v Dolnom Kubíne, ktorá svoju výrobu orientuje na elektroinštalačný materiál. Pre agentúru SITA to v utorok uviedol vedúci odboru výstavby na Mestskom úrade (MsÚ) v Dolnom Kubíne Marián Smoleň.

Súčasťou prvej etapy výstavby na území parku je aj vybudovanie ďalších štyroch výrobných hál spolu s inžinierskymi sieťami. O investovanie v priemyselnom parku prejavili záujem tri spoločnosti z Dolného Kubína – Elkop, s.r.o., Oravex, s.r o., Kajo metal, s.r.o. a spoločnosť Galmm, s.r.o. z Ružomberka. „Do týchto objektov investori nainštalujú technológie prevažne určené pre strojársku výrobu,“ uviedol Smoleň. Náklady na vybudovanie ich prevádzok a počty nových pracovných miest zatiaľ nie sú známe. 

Vedenie mesta rokuje aj s ďalšími tromi investormi, ktorí by mali park v blízkej budúcnosti zaplniť. Ide takisto o spoločnosti z Dolného Kubína – Dana Fluid Products Slovakia, s.r.o., MS-stav, s.r.o. a VS-MONT, s.r.o. Mesto už od roku 2004 vykupuje v spomínanej lokalite pozemky, aby sa tu mohol vybudovať priemyselný park. Z celkovej výmery 78 811 metrov štvorcových sa už vykúpilo približne 47 percent. 

„Priestor je v územnom pláne mesta a nadväzuje na existujúci výrobný areál. Sľubujeme si od toho najmä zvýšenie zamestnanosti v regióne,“ uviedol pre agentúru SITA vedúci sekretariátu na MsÚ Daniel Mlynárik. Koncom roka 2009 by v parku podľa neho malo vzniknúť až 800 pracovných miest, v parku by sa mali zamestnať najmä odborníci v kovovýrobe.

 
 
Autor: SITA - Slovenská tlačová agentúra, Dátum 27.03.2007