/en/article/8762/narodna-cena-za-dizajn-mapuje-domace-vyrobky/ Národná cena za dizajn mapuje domáce výrobky

Národná cena za dizajn mapuje domáce výrobky

Dizajn vo svete odzrkadľuje spoločnosť a hýbe ňou, takýto trend sa postupne udomácňuje aj na Slovensku, dôkazom čoho sú pripravované podujatia v oblasti dizajnu, konštatovali na dnešnej tlačovej besede predstavitelia Slovenského centra dizajnu (SCD). Jedným z takýchto podujatí je aj Národná cena za dizajn, ktorú každý druhý rok vyhlasuje SCD v spolupráci s Ministerstvom kultúry SR a za spoluúčasti ministerstiev hospodárstva a školstva. V poradí ôsmy ročník je organizovaný pre práce z oblasti produktového, komunikačného a študentského dizajnu. „Súťaže sa zúčastňuje približne 100 až 120 záujemcov zo Slovenska alebo zahraničia“, informovala tajomníčka súťaže Margita Michlíková. Uzávierka prihlášok je 15. júna. Prihlásené práce bude hodnotiť 10 členná odborná porota a udelí dve ceny v hlavnej kategórii. Ako uviedla riaditeľka SCD Katarína Hubová, súťaž je jedinou platformou, ktorá mapuje slovenské firmy vyrábajúce naše produkty.

Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže a odovzdanie cien sa uskutoční 12. októbra 2007 v Bratislave ako súčasť programu medzinárodnej konferencie Cumulus, ktorá bude u nás po prvýkrát. Konferenciu organizuje Vysoká škola výtvarných umení v Bratislave (VŠVU) v spolupráci s asociáciou Cumulus 12. až 14. októbra 2007 v Bratislave. Predpokladá sa účasť 200 až 300 dizajnérov z celého sveta. „Je to výstavné podujatie a pre dizajn našej krajiny tak, ako aj pre našu školu je veľmi dôležité,“ povedal Stanislav Stankoci z VŠVU. Konferencia bude rozdelená na tri časti a každá sa bude venovať inej problematike dizajnu.



SCD na dnešnej tlačovej besede predstavilo aj nové výstavné a informačné miesto Satelit, ktorý sa nachádza na Dobrovičovej ulici v Bratislave. Výstavy v týchto priestoroch budú záujemcov zoznamovať s aktuálnou tvorbou a produkciou aj z oblasti študentského dizajnu. V utorok 24. apríla SCD otvorí prezentáciu študentov VŠVU a STU pod názvom Pop design. V priestoroch Satelitu budú vystavené aj víťazné produkty Národnej ceny za dizajn.

 
 
Autor: SITA - Slovenská tlačová agentúra, Dátum 18.04.2007