/en/article/8852/vystavbu-univerzitneho-mestecka-brzdia-problemy-s-tendrom/ Výstavbu univerzitného mestečka brzdia problémy s tendrom

Výstavbu univerzitného mestečka brzdia problémy s tendrom

Výstavbu univerzitného mestečka na Veľkom diele v Žiline brzdia problémy s tendrom. Prvé výberové konanie na dostavbu musela Žilinská univerzita zrušiť, nikto z prihlásených uchádzačov nesplnil stanovené podmienky. Do druhého sa zatiaľ prihlásilo päť firiem, niektoré z nich nesúhlasia s podmienkami tendra. „Z piatich firiem sa dve snažia napadnúť výberové konanie, ale zatiaľ sa nehovorí meno firiem, pretože to ešte nie je uzavreté,“ konštatoval rektor Žilinskej univerzity Ján Bujňák. Verí však, že sa na Veľkom diele podarí začať s výstavbou fakulty prírodných vied a ďalších učebných priestorov už k 1. júlu tohto roka. Stavať sa pritom malo začať už na jar. Ide o polmiliardový projekt.

Priestory v centre mesta, v ktorých doteraz sídli fakulta prírodných vied a stavebná fakulta, musí Žilinská univerzita opustiť do februára 2009, v prípade omeškania jej hrozia sankcie. Neskôr sa na Veľký diel presťahuje aj fakulta špeciálneho inžinierstva a v ďalšej etape sa vybudujú ubytovacie priestory pre študentov z internátov na Hlinách IV. V súčasnosti sídlia na Veľkom diele pri sídlisku Vlčince štyri fakulty – strojnícka, elektrotechnická, fakulta prevádzky a ekonomiky dopravy a fakulta riadenia a informatiky. Polovicu výstavby bude hradiť Žilinská univerzita z predaja budov v meste a zvyšok sa bude financovať zo štátneho rozpočtu ako náhrada za dve fakulty, ktoré Žilinská univerzita prenechala iných univerzitám. Ide o katechécko-pedagogickú fakultu, z ktorej vznikla Katolícka univerzita v Ružomberku a materiálovo-technologickú fakultu v Púchove, ktorá patrí Trenčianskej univerzite.

 
 
Autor: SITA - Slovenská tlačová agentúra, Dátum 04.05.2007