/en/article/8928/samosprava-nesuhlasi-s-redukciou-poctu-stavebnych-uradov/ Samospráva nesúhlasí s redukciou počtu stavebných úradov

Samospráva nesúhlasí s redukciou počtu stavebných úradov

Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) nesúhlasí s vládnym návrhom stavebného zákona, ktorým sa má zriadiť len 108 stavebných úradov na celom Slovensku. Dnes má kompetencie stavebného úradu každá obec a mesto, ktoré si na vykonávanie tejto kompetencie vytvorili spoločné stavebné úrady. V súčasnosti ich je vyše 200. „Chápeme to ako nepatričný zásah štátu do prenesených kompetencií,“ uviedol na tlačovej besede po rokovaní Rady a Predsedníctva ZMOS-u vo Vysokých Tatrách predseda Michal Sýkora. Ak sa dostane tento návrh do parlamentu, samospráva sa pokúsi cez poslancov zmeniť túto časť zákona.

Vytvorenie len 108 stavebných úradov bude podľa I. podpredsedu ZMOS-u Richarda Frimmela, znamenať pre ľudí zhoršenie ich pozície. Ako príklad uviedol okres Nové Zámky, kde by po prípadnom zrušení úradu v Štúrove museli niektorí obyvatelia cestovať takmer 100 km na stavebný úrad do Nových Zámkov. Samospráva sa tiež obáva, že zníženie počtu stavebných úradov bude znamenať aj predĺženie vybavovania stavebných konaní. Predstavitelia ZMOS-u sa obávajú, že vytvorenie 108 stavebných úradov je len prvým krokom k centralizácii stavebného konania a jeho návratu pod štátnu správu. „To by bolo to najhoršie,“ doplnil Frimmel.

ZMOS, naopak, podporuje novelu zákona o miestnych daniach, ktorá by mala vyriešiť problémy s apartmánovým bývaním, najmä v strediskách cestovného ruchu. „Ide nám o to, aby mestá a obce mohli zdaňovať stavby podľa skutočného účelu,“ uviedol výkonný podpredseda ZMOS-u Jozef Turčány. Daň z ubytovania či kúpeľný poplatok by tak mali platiť majitelia chalúp, apartmánových bytov či ďalších objektov, ktorí ich v mnohých prípadoch používajú na účely cestovného ruchu a tieto objekty sú mimo predmetu zdanenia. Týmto krokom by sa mali zrovnoprávniť podmienky podnikania na základe skutočného stavu a nie na základe deklarovaného stavu v stavebnom konaní. Novela zákona by tiež mala vrátiť obciam možnosť zdaňovať cirkevné majetky.

Dvojdňové rokovanie Rady a Predsedníctva ZMOS-u vo Vysokých Tatrách bolo prvým po sneme ZMOS-u. Rada ZMOS-u má v súčasnosti 129 členov, Predsedníctvo 34 členov, z toho polovica sú zástupcovia obcí a polovica miest. I. podpredsedom ZMOS-u sa stal Richard Frimmel. Novým podpredsedom ZMOS-u za Komoru miest sa stal primátor Nitry Jozef Dvonč. Podpredsedníčkou za Komoru obcí zostala starostka Brusna Viera Krakovská. Výkonnými podpredsedami sú Jozef Turčány a Milan Muška. Tretieho výkonného podpredsedu zatiaľ členovia Rady nezvolili.

 
 
Autor: SITA - Slovenská tlačová agentúra, Dátum 16.05.2007