/en/article/8959/deripaska-zvysil-svoj-podiel-v-hochtiefe-na-10/ Deripaska zvýšil svoj podiel v Hochtiefe na 10 %

Deripaska zvýšil svoj podiel v Hochtiefe na 10 %

Ruský miliardár Oleg Deripaska zvýšil svoj podiel v nemeckej stavebnej firme Hochtief AG na takmer 10 % z pôvodných 3 %. Nepriamo tak posilnil svoju pozíciu na domácom stavebníckom trhu. Ako uviedol druhý najbohatší človek Ruska, ktorý má podľa prestížneho magazínu Forbes vo svojom osobnom vlastníctve asi 16,8 mld. USD, svoj podiel zvýšil najmä kvôli možnému prínosu z rýchlo rastúceho ruského stavebníckeho trhu.

Deripaska v pondelok oznámil, že momentálne neplánuje viacej zvyšovať svoj podiel v spoločnosti Hochtief, ale nevylučuje kúpu akcií v iných európskych stavebníckych firmách. Ruský miliardár kúpil akcie v nemeckej stavebnej firme prostredníctvom svojej investičnej spoločnosti Basic Element, ktorá ovláda aj najväčšieho výrobcu hliníka na svete spoločnosť Rusal, výrobcu automobilov GAZ a a má investície v oblasti stavebníctva, výroby stavebných materiálov a v realitných a developerských firmách. Podľa ruského denníka Vedomosti vedie Deripaška rozhovory o kúpe polovičného podielu v najväčšej ruskej stavebníckej firme Transstroj. 

Nemecká spoločnosť Hochtief prevádzkuje letiská v mestách ako je napr. Hamburg, Atény a Sydney a buduje a spravuje cesty. Dcérska spoločnosť nemeckej Hochtief, letisko Hochtief, sa zaujímala aj o pražské letisko Ruzyň.

 
 
Autor: SITA - Slovenská tlačová agentúra, Dátum 21.05.2007