/en/article/20195/kysuce-zmodernizuju-cistiaren-a-vybuduju-31-km-kanalizacie/ Kysuce: Zmodernizujú čistiareň a vybudujú 31 km kanalizácie

Kysuce: Zmodernizujú čistiareň a vybudujú 31 km kanalizácie

Severoslovenské vodárne a kanalizácie (SEVAK) Žilina začali s modernizáciou čistiarne odpadových vôd a budovaním 31 km kanalizácie na Dolných Kysuciach. Kanalizačná sieť v Kysuckom Novom Meste a okolitých obciach Nesluša, Povina a Radoľa, rekonštrukcia čističky, 11 nových čerpacích staníc a 1 399 domových prípojok má byť hotových v novembri 2013 a stáť necelých 10 miliónov eur.

„Tento projekt je dôležitou investíciou pre celkový rozvoj Dolných Kysúc z hľadiska rozširovania a skvalitňovania bytového fondu, rozvoja malého a stredného podnikania. Ale predovšetkým prináša zlepšenie kvality životného prostredia prostredníctvom ochrany podzemných vôd a zlepšenie kvality vody v rieke Kysuca,“ povedal generálny riaditeľ Severoslovenských vodární a kanalizácií Žilina Miroslav Kundrík.

Vodárne budú modernizovať vyše 40-ročnú čističku odpadových vôd v Kysuckom Novom Meste, na ktorú sa majú postupne napojiť aj približne 5000 obyvateľov z obcí Nesluša, Povina a Radoľa. Investičné náklady celého projektu by sa mali vyšplhať na 9,967 milióna eur, z nich 9,359 milióna prispeje Kohézny fond EÚ a štátny rozpočet SR a 608-tisíc eur doplatia vodárne.

 
 
Autor: SITA, Dátum 26.10.2011